maanantai 26.7.2021 | 20:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Emilia Tiitto pääkirjoituksessaan: Sekoilua töpseliviidakossa

To 15.7.2021 klo 12:00

Yhtenä päivänä viime viikolla työtietokoneeni piuhat olivat lähteneet paikoiltaan ja menneet sekaisin ja sykkyrälle ja mykkyrälle. Tuskailin aamupäivän johtolabyrintissä pistorasioita tutkien ja erilaisia telakoita ja liitoksia voivotellen. Äkkiarvaamatta ympärilläni oli reilu parikymmentä erilaista piuhaa, joiden tarkoitusta selvittelin, jotta saisin läppärini toimimaan.

Kesken kaiken säheltämisen istahdin työhuoneen toisessa nurkassa jököttävään tuoliin, ja nostin jalkani toiselle tuolille. Silmäilin vesiensuojelusta kertovaa lehtistä, kunnes yhtäkkiä silmääni pisti työpöydän alla roikkuva musta johto. Siinä oli pelastukseni! Pöydän alta löytämäni luikero passasi pöydällä nököttävään mötikkään ja sähköiset laitteet heräsivät henkiin. Naurahdin.

Mikä oli tämän tarinan opetus? Ehkä se, että aina ei kannata rynnätä kädet väpättäen, kasvot tuskan hikeä valuen ja sydän paukuttaen suoraan ongelman kimppuun. Hyvin usein ratkaisu löytyy pienen hengähdystauon jälkeen, kun tajuaa katsoa asiaa uudesta vinkkelistä, eikä jää vain penkomaan jo pengottuja paikkoja.

Usein kiireinen elämä ajaa ihmisen vain suorittamaan ja tekemään. Jos eteen tulee vastoinkäyminen, etsii ihminen siihen vastausta samalla tavalla kuin tekee kaiken muunkin: nopeasti ja keskittymättä. Säännölliset tauot opettavat pysähtymään, rauhoittumaan ja korjaamaan solmulle menneet ajatukset siistiin järjestykseen.

Varsinkin näin kesähelteillä tauot ovat jokaiselle paikallaan. Suositeltavaa olisi, että lämpötilan kohotessa yli 28 asteen jokainen kiirehtijä ja ahertaja pysähtyisi ja pitäisi 10 minuutin tauon kerran tunnissa. Siinä ajassa ehtii hyvin nostaa jalat kohti taivasta ja miettiä seuraavaa siirtoa.

#