keskiviikko 28.9.2022 | 12:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärveä niitetään ensimmäistä kertaa – Kalavesien kunnostushankkeelle on saatu tukea ELY-keskukselta

Emilia Tiitto
To 15.7.2021 klo 10:00 | päivitetty to 10:42

Tällä viikolla Haapajärven vesistössä on möyrinyt menemään erikoinen kone, jonka neljä metriä leveä terä leikkaa veden alta sankkaa vesikasvustoa. Suurteholeikkuri pääsee enintään metrin syvyyteen, rannemmalla kohoavat kasvit niitetään talkoovoimin. Kaupunki on osoittanut paikat vedestä irtoaville kasvustoille, jotka paikallinen traktorimies kuskaa lopuksi kompostoitavaksi.

Vesistöjä puhdistetaan reilun kolmen kilometrin matkalta: Harjunlahdelta aina Siiponkoskelle asti.

– Kyseessä on Haapajärven osakaskunnan hanke, jonka tarkoituksena on puhdistaa vesistöä ja kunnostaa kalavesiä. Yritimme aloitella projektia jo vuonna 2019, kunnes tänä vuonna ELY-keskus hyväksyi hankkeen ja myönsi siihen valtion rahaa 9500 euroa eli 50 prosenttia koko hankkeen summasta, Päiviö Karttunen kertoo.

Hankkeella tehdään historiaa: on ensimmäinen kerta ikinä, kun Haapajärven vesikasveja niitetään.

– Vesistö on kasvanut monin paikoin umpeen. Rannanomistajat ovat olleet meihin yhteydessä ja myös toivoneet kasvustoa leikattavaksi. Aloitimme Harjunlahdelta, koska siellä kasvustot ovat sankimmat.

Kaikkea vesikasvustoa ei ole syytä leikata pois.

– Jätämme linnuille ja kaloille suojakasvustoa paikka paikoin.

Karttusen lisäksi hoitokunnassa on viisi jäsentä, jotka ovat mukana hankkeessa. Myös tuulivoimapuistoja toteuttavat ABO Wind Oy ja Infinergies Finland Oy ovat kantaneet kortensa kekoon.

– Olemme mielellämme mukana Haapajärven kalavesien kunnostushankkeessa, koska ympäristön hyvinvointi on meille tärkeää ja vastuu on yhteinen, yrityksistä kerrotaan.

ABO Wind Oy ja Infinergies Finland Oy ovat suunnitelleet kaikki Haapajärven alueella toiminnassa ja rakenteilla olevat tuulivoimahankkeet.

– Haluamme osaltamme tukea hankkeita, jotka tähtäävät ympäristön suojeluun ja puhtaana pysymiseen, ja Haapajärven osakaskunnan hanke on siitä hyvä esimerkki.

Vesikasveja syvimmältä leikkaava suurteholeikkuri on vuokrattu hanketta varten viiden päivän ajaksi. Halvasta huvista ei ole kyse, sillä leikkuri kustantaa sata euroa tunnilta.

– Hanke kestää kaksi vuotta, ja tavoitteenamme on leikata tänä kesänä kaksi kertaa. Toinen leikkuu tapahtuu elokuussa, Karttunen kertoo.

Ensi vuoden kesällä vesistöä niitetään myös kaksi kertaa. Leikkuuilmoitus on haettava joka kesälle erikseen.

– Olemme saaneet jo nyt hyvää palautetta hankkeesta, ja mikäli kiinnostuneita löytyy, hanketta voitaisiin laajentaa 3-4-vuotiseksi. Esimerkiksi Hautaperän altaalla ja Oksavan suunnalla vesikasvien leikkuulle olisi myös tarvetta.

Mitä hyötyä sankkojen kasvikerrostumien poistamisesta on? Karttusen mukaan leikkuu parantaa vesistöjen tilaa, virkistysmahdollisuuksia, luonnon monimuotoisuutta ja maisemansuojelua.

– Hoitokuntamme on monena vuonna istuttanut omakustanteisesti tuhat kuhanpoikasta kyseiseen vesistöön. Jos vesistön kunto saadaan paranemaan, kalanistutus johtaa parempiin tuloksiin.

Haapajärvessä uiskentelee kuhien lisäksi myös lahnoja, ahvenia, särkiä ja haukia. Osana kalavesien kunnostushanketta hoitokunta poistaa vähempiarvoiset pikkukalat kalanpyynnin yhteydessä.

– Meillä on katiskoja, joiden saaliita tarkkailemme päivittäin ja merkitsemme tulokset ylös. Arvokalat jätämme veteen, mutta särjet otamme pois. Niitä voivat vaikka kyläläiset hakea, jos haluavat purkkikalaa.

Katiskoiden avulla tehtävä seuranta ja erottelu tulee tapahtumaan syksyllä, kun kalat parveutuvat.

– Toivomme, että saisimme hankkeeseen mukaan talkoohenkeä. Vapaaehtoiset voivat ottaa omalle rannalleen vaikka kymmenen katiskaa ja tilastoida meille vesistön kalatilannetta.

Hankkeen edetessä hoitokunta arvioi, onko suurtehopyydykselle käyttöä.

– Myös siihen olisi mahdollista saada valtion tukea 50 prosenttia.

Karttunen toivoo, että puhdistushankeella saadaan jokialue kunnostettua.

– Tänä syksynä näemme, tyrehdyttikö niitto vesikasvien kasvun. Voi olla, että vesikasveja saa leikata kolmantenakin kesänä.

Vesikasvien maatuminen veteen on saanut osaltaan vesistön pohjan nousemaan. Pohjasta kasvit saataisiin pois ruoppaamalla, mutta siitä tulisi hintava urakka.

– Niitettyämme ja kuljetettuamme leikatut vesikasvit pois vesistöstä pohja ei ainakaan voi madaltua enempää. Kun kasvit ovat poissa, parantuu virtaus, mikä auttaa huuhtomaan koko uomaa.

#