keskiviikko 28.9.2022 | 12:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Juo teetä kanssa kaverin, näät uuden supersankarin" – Teeteemainen laulu syntyi Ståhlbergin olohuoneen lattialla

Emilia Tiitto
Ke 14.7.2021 klo 11:00

Torstaipäivä saa musikaalisen käänteen, kun kaksikko Henna Leisiö ja Joonas Ojajärvi Kulttuuriosuuskunta Uulusta saapuvat soittimineen ja sävellystaitoineen Haapajärvelle. Aamupäivän muusikot ovat esiintyneet palveluasumisyksikkö Koivikossa ja kotiseutumuseon pihalla, nyt vuorossa on biisipajan pystyttäminen. Kuuma sää verottaa sen verran, että Leisiö ja Ojajärvi suuntaavat pajalaistensa kanssa sisälle presidentti K.J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseoon. Olohuoneeksikin luonnehditun huoneen lattialla alkavat pian ideat lentelemään.

– Yleensä aloitamme aina sanoista, ja niin teemme nytkin, Leisiö alustaa.

Kotiseututeeman sijaan kappaleen teemaksi valitaan tee, koska puolet pajaan osallistuneista eivät ole paikkakuntalaisia. Teeaiheista laulua suunnitellaan hyödynnettäväksi seuraavissa Teepiknik-tapahtumissa.

Laulun tarinaa tuumatessa käy ilmi, että suurin osa paikalla olijoista on sitä mieltä, että tee on hyvää. Vain pari nuorempaa pajalaista pitää juomaa pahanmakuisena. Seuraavaksi pohditaan, minkälaisesta kupista teetä on mieluisinta juoda, ja miksi teen hauduttaminen on tärkeää tehdä oikein. Houkuttelevimmaksi teekupin väriksi paljastuu sininen - kupin on kuitenkin oltava sisältä valkoinen, jotta teen väri pääsee oikeuksiinsa.

Huoltoasematee ei herätä joukon keskuudessa innostusta, eikä liiemmin Lipton-teekään. Joukkion perältä kuuluu pian, että vadelmatee on kaikkein maukkainta.

– Nyt meillä on kasassa ohje: jos tee on pahaa, siihen täytyy lisätä sitruunaa. Ja jos se ei ole makeaa, lisätään hunajaa, Leisiö kertaa ryhmän ajatuksia.

Lopuksi ideoidaan vielä teesupersankarista, jolla on kyky tehdä teenjuojasta hyvä peräkärryn kanssa peruuttaja ja kielinero.

Ideoinnin jälkeen Leisiö vetäytyy syrjemmälle taikomaan ylös kirjaamansa kommentit lyriikaksi. Sillä välin Ojajärvi alkaa työstämään ryhmän kanssa melodiaa, jotta lopputulos ei ole pelkkää tee-lausuntaa.

– Säveltäminen on oikeasti aikaa vievää, raskasta ja tarkkaa touhua, mutta nyt teemme sävelemme simppelillä konstilla, Ojajärvi paljastaa.

Ojajärven johdolla päätetään, halutaanko teekappaleen sävelkulku laskevaksi, nousevaksi vai tasaiseksi. Soinnuiksi valitaan duurisoinnut, koska tee on iloinen asia. Rokin ja räpin sijaan sävellajina toimii parhaiten kansanomainen sävelmä, jotta yleisön on helppo lähteä mukaan teekappaleeseen, kun se Teepiknikillä ensi vuonna esitetään.

Pian Leisiö palaa huoneeseen valmiin sanoituksen kanssa. Paperilla on neljä säkeistöä ja kertosäe. Sanoitukset alkavat siitä, mikä laulussa on kaikista tärkeintä tuoda esille eli teen hyvistä vaikutuksista. Kun Ojajärvi on loihtinut melodian, harjoitellaan tuore laulu koko porukan kanssa. Musisointiin saavat osallistua myös pajalaiset rumpujen, marakassien ja rytmimunien kanssa. Ja huomaamatta kipale on valmis.

Tee tee hyvä tee -kappaleen sanoitukset:

Kertosäe:

Kun juot teetä, äly loistaa

joka kielen sanat toistaa.

Peruutat kuin mestar' suuri,

muodonmuutoksen teit juuri.

1. säkeistö:

Teetä juodaan siellä täällä

helteellä ja pakkassäällä.

Kannuja ja kuppimeri

veden lämpötila eri.

2. säkeistö:

Parempaa kuin kahvi on

valikoima loputon.

Kunhan ei oo kuppi musta

aiheuttais se ahdistusta.

3. säkeistö:

Tuuttee, Tuuttee, kuppitee!

moni pian huutelee.

Juo teetä kanssa kaverin,

näät uuden supersankarin.

4. säkeistö:

Tää TT-supersankari

teesihdillänsä lenteli.

Teepussiviitta hulmuaa

ja kaiken hyvän aiheuttaa.

#