maanantai 26.7.2021 | 20:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taru Kilpinen kirjoo Kärsämäki-aiheisia kuvia – Kuvat kiinnittyvät kankaalle kirjontapistoin

Outi Levä
Ti 13.7.2021 klo 14:00

Heinäkuun taiteilija AiR Frosteruksessa on Taru Kilpinen. Hän järjesti Kärsämäki-päivillä Taidetapahtuman kaikenikäisille Pappilassa. Lapset etsivät pihalta pieniä kasveja ja piirtävät niitä. Aikuiset leikkaavat kuvia, jotka liimaavat vedellä laimennetulla erikeeperillä kirjontakehykseen kiinnitetylle kangaspohjalle. Kuva kirjotaan kankaaseen entisajan kirjontapistoin. Kuka muistaa vielä ketju-, laaka- solmu-, risti-, jälki- ja varsipistot?

– Muliinilanka sopii hyvin, ja neulana toimii kanavaneula. Muutkin langat käyvät varsinkin isompiin kirjailuihin. Kehyksen yli jäävän kankaan voi leikata pois ja reunat liimata kirjontakehyksen taakse. Tuloksena on valmis taulu, opastaa Kilpinen.

Kilpinen on kuvataitelija, joka yhdistää töissään erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Hän käyttää töissään myös kierrätysmateriaaleja ja paljon puuta ja kangasta. Niistä hän on tehnyt myös design-kenkiä.

– Ideat teoksiini lähtevät materiaaleista, alitajunnasta, väreistä ja luonnosta. Puu tai kangas tuo teokseen monikerroksellisuutta ja kertoo jo sinänsä omaa tarinaansa, sanoo Kilpinen.

Kärsämäelle tuloon Kilpinen valmistautui keväällä. Hän kyseli Facebookissa Kärsämäkiset juuret -sivustolla tietoja Hätämaan tietäjästä ja vanhoja kärsämäkisiä valokuvia.

– Kirjon Kärsämäki-aiheisia kuvia. Olen tutkinut myös Hätämään tietäjää ja olen hänestä hyvin inspiroitunut. Tutkimusteni ja kyselyjeni pohjalta tekemäni työt laitan esille kirjastoon joulukuussa, paljastaa Kilpinen.

#