maanantai 26.7.2021 | 19:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Lupiinin torjuntataistelu

To 8.7.2021 klo 15:00

Kohta on myöhäistä. Minäkin aloitin jo alkukesästä. Pari kolme kertaa olen jo taistellut. Katkonut ennen kuin ehtii kukkia. Järkeni mukaan se ainakin tokenee, kun ei ehdi siementää. Minun vastuullani on käydä taistelu omalla tontillani. Olen kyllä taistellut myös naapurin ja tielaitoksen mailla. Melko tyytyväinen omilla nurkillani olen, mutta kauempana näyttää pahemmalta. Sieltä on taas syksymmällä tulossa uusi hyökkäys: se levittäytyy kuulemma noin viidenkymmenen metrin vuosivauhtia molempiin suuntiin. Muutaman etäpesäkkeenkin kesän aikana tuhosin.

Komealupiini on haitallinen vieraslaji, joka uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja syrjäyttää kotoperäisiä lajeja. Se valtaa kasvualan tien varsien päivänkakkaroilta, kissankelloilta, hiirenvirnalta, metsäkurjenpolvelta ja apiloilta. Niissä pörräävät kimalaiset ja muut ötökät, myös lupiineissa, mutta lupiinin siitepöly sisältää D-lupaniini -nimistä alkaloidia, joka erään tutkimuksen haittaa pörriäisiä. Se vähentää päiväperhospopulaatiota eikä kelpaa ravintokasviksi perhosille eikä niiden toukille.

Pian lupiini leviää taas. Siemenet kypsyvät ja leviävät auki raksahtelevista paloista laajemmalle. Noudatan monivaiheista taistelustrategiaa. Ensimmäinen vaihe on viivytys. Niitän kasvustot ennen kuin se ehti kukkia. Niittoa ennen siementen kypsymistä riittää tienvarsilla. Näillä konsteilla selviän ehkä tänä kesänä. Varsinainen tuhoaminen kestää useita vuosia. Kukat on kaivettava lopulta maasta juurineen. Tiedossa on vuosien työ, mutta myös hyötyliikuntaa.

Maa- ja metsätalousministeriön vieraslajistrategia laadittiin pian kymmenen vuotta sitten. Valtioneuvoston asetus kansallisesta vieraslajiluettelosta sisältää muiden lisäksi komealupiinin. Tavoitteena on kannan rajoittaminen ja leviämisen estäminen uusille alueille. Tässäpä lupiinin torjuntaohje maa- ja kotitalousnaisten sivustolta: “Kukintovarret katkaistaan ennen siementen kypsymistä. Näin estetään lupiinin leviäminen ja vähennetään maaperässä säilyvien siementen määrää. Uudet ja pienet kasvustot kaivetaan juurineen maasta. Tämä on työläs, mutta tehokas menetelmä. Juuret kuivatetaan ennen puutarhajätteisiin laittamista. Laajoissa kasvustoissa on tärkeää säännöllinen niittäminen. 3-4 kertaa kasvukaudessa tehty niitto heikentää kasvustoa ja hidastaa leviämistä. Niitto on tehtävä ennen siementen muodostumista. Niittojäte kerätään pois, jotta maaperä ei rehevöidy liikaa. Kaksi kertaa kesässä tehty niitto estää lupiinin leviämisen, sillä siemeniä ei ehdi muodostua.

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja

#