maanantai 26.7.2021 | 19:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hillanpoimintaa päästään aloittelemaan jo tulevana viikonloppuna

Heikki Syrjäniemi
Pe 9.7.2021 klo 14:00

Kokenut hillastaja Seppo Kekäläinen hyppää ojan yli Lukkaristennevan laidalla, Haapajärven Veivarinperän takamailla. Ojan takana levittäytyy käkkärämäntyinen räme, jonka kätköissä punottaa punaisia mollukoita. Hillanpoimintaa päästään aloittelemaan jo tulevana viikonloppuna, ja hillakuume näyttää jo nousevan helteiden avittamana.

Viime viikonloppuna löytyi jo ensimmäiset kypsät hillat Lehtosten alueelta Haapajärveltä. Lukkarisennevan reunalla olevalla rämeellä tilanne oli tiistaiaamuna vielä samanlainen. Muutama kypsä marja pilkisti lehvistön seasta. Seppo Kekäläinen ei poimi raakoja hilloja. Niinpä kyseessä oli hillastajan normaali tiedusteluretki. Näin vältytään turhilta käynneiltä varsinaisena hilla-aikana. Samalla kartoitetaan, millaisille suotyypeille kannattaa mennä.

Tänä vuonna näyttäisi, ettei Selänteen alueen avosoille tule juuri lainkaan hilloja. Kärsämäen puolella olevilla rämeillä soiden arvomarjaa näytti puolestaan tulevan kohtuullisen hyvin. Alueelliset vaihtelut ovat nyt suuria myös Reisjärvellä ja Pyhäjärvellä. Halla ja kovat tuulet ovat verottaneet satoa, mutta suojaisista paikoista saattaa löytyä marjoja pieneltäkin alueelta.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan hillasadosta näyttää tulevan kohtuullinen, mutta ei missään tapauksessa viime vuoden veroinen. Tänä vuonna lasketuilla koeruuduilla oli suomuuraimia keskimäärin 20 kpl, kun taas viime vuonna Pudasjärvellä oli enimmillään 70 marjaa neliöllä.

– Kovat helteet jouduttavat hillan kypsymistä ja poimintakausi saattaa jäädä lyhyeksi, Peltola sanoo.

Mustikkasadosta näyttäisi Peltolan mukaan tulevan myös kohtuullisen hyvä. Koeneliöillä 60% mustikankukista kehittyi raakileiksi. Nyt uhkana on vain pitkittynyt kuivuus.

Puolukan kukinta puolestaan oli ennätyksellistä. Parhaimmillaan kukkia oli 1800 kpl neliöltä ja se on tosi hurja määrä. Sadon onnistuminen edellyttää nyt kovasti vettä taivaalta.

#