tiistai 24.5.2022 | 11:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Piispat kiinnostavia persoonia

To 1.7.2021 klo 13:30

Arkkipiispan valinnan vuoksi piispat ja piispoihin liittyvät asiat ovat silloin tällöin mielenkiinnon kohteena. Arkkipiispa toimii käytännössä Suomen evankelis-luterilaisen kansankirkon johtajana, vaikka ensisijaisesti Turun arkkihiippakunnan piispa onkin.

Suomen ensimmäinen arkkipiispa oli Jaakko Tengström (1755-1832). Hänen isänsä oli Kokkolan pitäjänapulainen Johan Tengström ja äiti oli kuuluisan Antti Chydeniuksen sisar Maria.

Koti oli tuohon aikaan luonnollisesti ruotsinkielinen. Yliopiston kirjoihin jo 15-vuotiaana kirjoittautuneen nuoren miehen opinnot onnistuivat hyvin. Jaakko Tengström keskeytti joksikin aikaa lukunsa ja toimi kotiopettajana Kalajoella. Hän oppi Kalajoen aikanaan puhumaan jonkin verran suomea, mikä olikin varsin tarpeellista. Jaakko Tengström oli varsin tarmokas ja pystyi käyttämään vaikutusvaltaansa jopa Venäjän keisariin. Hänen aikanaan Turun hiippakunta muutettiin arkkihiippakunnaksi ja näin Tengströmistä tuli Suomen ensimmäinen arkkipiispa.

Moni ei varmaan tiedä, että arkkipiispa Gustaf Johansson (1844-1932) on syntyisin Ylivieskasta. Hänen isänsä oli kirkkoherra Gustaf Johansson ja äitinsä Johanna Emilia Schalin. Nuori Gustaf kasvoi herännäiskodissa, jonka pojista viisi tuli papiksi. Arkkipiispana ylivieskalaissyntyinen pappismies ehti olla yli 30 vuotta. Tunnettua on, että hänellä oli jyrkästi vieroksuva suhde lestadiolaisuuteen, mikä muodostui paikoin syvemmän hengenyhteyden esteeksi mm. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Oulun piispana 1965-79 olleen Hannes Leinosen äiti, omaa sukua Päkkilä, oli Haapajärveltä. Tuosta sukulaisuudesta muistan joskus 1960-luvulla piispan itsensä kanssa jutelleeni.

Tältä istumalta en muista muita piispoja, joilla olisi edellä mainitun kaltaisia yhteyksiä alueellemme. Muita yhteyksiä on kyllä ollut, paljonkin, esimerkiksi Malmivaaroilla. Väinö Malmivaara oli Oulun piispana 1943-54. Väinö Juhani (Jukka) Malmivaara oli Kuopion piispana 1981-84. Heillä oli paljon yhteyksiä Kalajokilaaksoon. Jukka Malmivaara oli monia vuosia Raudaskylän Kr. Kansanopiston johtajana.

Piispat ovat kirkon kannalta tärkeitä henkilöitä, sillä kirkon piirissä hierarkialla on paljon suurempi todellinen merkitys kuin monissa muissa yhteisöissä. Lehtimiesvuosinani olin seuraamassa piispantarkastuksia kolmen eri hiippakunnan alueella. Saatoin silloin panna merkille, että myös henkilöinä piispat ovat kiinnostavia persoonia, jokainen omalla tavallaan.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja Haapajärveltä.

#