keskiviikko 28.9.2022 | 13:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: ”Ei lämmin luita riko”, muuta kylläkin

To 1.7.2021 klo 06:00

Talvella, kun pakkasmittari näyttää -20 astetta ja lumituisku tupruttaa, kesää muistellaan kaiholla. Talvella toivotaan pitkää, aurinkoista ja lämmintä kesää – juuri tällaista kuin nyt on. Lämmintä on piisannut ja meteorologien arvion mukaan sitä riittää jatkossakin.

Moni on jo hieman tuskastunut alituiseen helteeseen – minäkin muutamina heikkoina hetkinä, sillä liiallinen kuumuus tekee minusta hieman ”äkkiväärän”. Mutta ei minun omista mieltymyksistäni pitänyt puhua, vaan siitä, miten helteellä pärjätään.

THL ohjeistaa meitä pitämään sisätilat viileinä, välttämään kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta sekä juomaan riittävästi. Syömistäkään ei saisi unohtaa. Kehoa täytyy viilentää muun muassa pukeutumalla kevyesti löysiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin ja suojautumalla suoralta auringonpaisteelta viileillä, pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla, leveälierisellä hatulla ja aurinkolaseilla. Kehoa voi viilentää suihkulla, kosteilla vaatteilla tai kylmäkääreillä. Peitto ja lakana kannattaa myös vaihtaa keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.

THL kehottaa meitä huolehtimaan lähimmäisistämme ja tunnistamaan lämpösairauksien oireet, kuten ihottuman, turvotuksen ja lihaskrampit. Pyörtyminen, auringonpistos, lämpöuupumus ja lämpöhalvaus on otettava vakavasti. Lisäohjeita oireiden ensiapuun löytyy THL:n verkkosivuilta.

Helteen kanssa ei saa leikkiä. Itse ”kuumenin” liikaa muuan vuosi sitten urheilukisoja seuratessani, ja olo oli kamala yllättävän pitkään tapahtuman jälkeen. Join kisoissa niin paljon kuin ehdin, mutta neste tuli läpi samassa tahdissa juomisen kanssa, eikä keho ehtinyt viilentyä riittävästi. Oppia ikä kaikki, en aio enää koskaan tehdä samaa virhettä, vaan kuuntelen kroppaani tarkalla korvalla. Suosittelen vastaavaa myös sinulle.

#