keskiviikko 18.5.2022 | 15:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Lujabetonin paalutoimitus kestää ensi kevääseen – Tehtaalla hyvä tilauskanta ja täystyöllisyys

Outi Levä
Pe 21.5.2021 klo 13:09

Lujabetoni Oy:n Kärsämäen tehdas toimittaa parhaillaan maahan lyötäväksi noin 500 000 metriä paaluja Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennustyömaalle Kemiin. Se on lähes puolet koko Suomen vuosittaisesta paalumarkkinasta. Kärsämäen tehtaalle rakennettiin paalujen tekemistä varten Euroopan suurimpiin kuuluva paalunvalmistuslinja, jonka tuotantokapasiteetti on jopa 1200 kilometriä paaluja vuodessa.

Paalujen toimittaminen työllistää sekä paikkakunnan että lähialueiden ihmisiä.

– Tilauksella on merkitystä koko Haapajärvi-Kärsämäen tehtaille, jonne on rekrytoitu viime syksyn jälkeen yhteensä yli kaksikymmentä henkilöä eri tehtäviin. Työvoima on saatu lähi- ja työssäkäyntialueelta, sanoo betonituoteyksikön yksikönjohtaja Juha Kinnunen Lujabetoni Haapajärveltä.

Paalunvalmistus ei edellyttänyt uusien tuotantotilojen rakentamista. Paalujen valmistuslinja rakennettiin entisiin tiloihin.

– Tuotantorakennusta ei tarvinnut laajentaa vaan tuotantolinja rakennettiin olemassa olevaan tilaan. Paalujen jälkihoito tehdään erillisessä Kärsämäen kunnalta ostetussa niin sanotussa AWG-hallissa, sanoo Kinnunen.

Kärsämäen tehtaan 400 metriä pitkässä ja 40 metriä leveässä tuotantohallissa on valmiudet ja tilaa valmistaa lisäksi suuria elementtejä. Kärsämäen tehtaalla valmistetaan parveke- ja seinäelementtejä, pieliseiniä ja sokkeleita sekä hissikuiluja ja valmisbetonia. Uusinta tuotantoa on superkylpyhuone-moduulien valmistus. Uusia tuotelinjoja ovat tuulivoimatornit ja jalustat, joiden valmistukseen tehtaan hallitilat ovat oivalliset.

Paalujen valmistuslinja on niin sanottu pop-up tehdas, joka on tehty pääasiassa tätä projektia varten. Tila, johon on rakennettu kiinteäksi muun muassa nosturirata ja siltanosturit, tullaan todennäköisesti valjastamaan Kemin projektin jälkeen muuhun betonielementtituotantoon. Paalujen toimitus kestää tähän projektiin näillä näkymin keväälle 2022.

Rakentaminen jatkuu Kinnusen mukaan vilkkaana ja tälläkin hetkellä Lujan sivuilla haetaan tuotannontyöntekijöitä Kärsämäen tehtaalle.

– Rakentaminen jatkuu koronasta huolimatta vilkkaana, jonka vuoksi Haapajärven ja Kärsämäen tehtailla on hyvä tilauskanta ja täystyöllisyys, sanoo Kinnunen.

#