maanantai 18.10.2021 | 20:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Joel Ojalehdon työ on maatalousalan näköalapaikalla – Haastetta ja mielenkiintoa tuo murroksessa oleva maatalous-tekniikka

Emilia Tiitto
To 29.4.2021 klo 13:18

Nivalalainen Joel Ojalehto valmistui vuonna 2015 Haapajärven JEDUn maatalouspuolelta. Nyt 25-vuotias Ojalehto on palannut samaan opinahjoon - enää hän ei istu pulpetin ääressä vaan seisoo sen toisella puolen.

– Olen nyt ollut opettajana yhden lukukauden, ja vuosi on mennyt äkkiä. Koska olin samassa paikassa aiemmin oppilaana, töiden tekeminen täällä on tuntunut kotoisalta.

Ojalehto on nauttinut täysin rinnoin vaihtelevista työpäivistä ja -tehtävistä. Nuoren ikänsä puolesta Ojalehto on tullut hyvin toimeen nuorten kanssa.

– Olen opetushenkilöstön kuopus. Nuorten kanssa toimiessa iästäni on siinä suhteessa hyötyä, ettei siitä ole kauan, kun olin itse autokortti-iän kynnyksellä.

Ojalehto opettaa koneoppia, joka kuuluu maatalousalan perustutkintoon. Vaikka kukin oppilas voi päättää itse suuntautuvansa enemmän tai vähemmän konehallin puolelle, tulevat koneopin perusteet jokaiselle tutuiksi. Ojalehto opettaa kolmea eri vuosiluokkaa, joilla jokaisella oppilaita on noin viisitoista.

– Koneoppi pitää sisällään erilaisten traktoreiden sekä maataloustyökoneiden käytön opettelua, huoltamista ja korjaamista.

Kun ilmat lämpenevät, Ojalehto oppilaineen pääsee pelloille soveltamaan teoriassa opittuja asioita käytäntöön.

– Aloitamme nurmen lannoituksella ja maanmuokkaustöillä, teemme kylvöt ja sitten korjaamme ensimmäisen säilörehun. Teoriapohjan täytyy olla hallussa, jotta käytännön työskentely onnistuu.

Vaikka maatalousalalla opiskellaan teoriaa ensimmäisestä vuodesta alkaen, on käytännön harjoittelulla lähes yhtä suuri, ellei jopa suurempi, rooli.

– Opetusmetodit ovat murroksessa: harvemmin enää on kalvosulkeisia, joissa oppilaat kirjoittavat muistiinpanoja opettajan perässä. Haapajärven pisteellä en ole vielä karttakeppiin törmännyt, Ojalehto naurahtaa.

Tutkinto onkin laaja-alainen. Se, joka alalta valmistuu ja suuntautuu maatalousteknologiaan, osaa käyttää, säätää, huoltaa ja korjata maatalouskoneita – niin teoriassa kuin käytännössäkin.

– Olemme kuitenkin ammattikoulussa, jonka perusmerkitys tekemällä oppimisesta on pysynyt kaiket ajat samana.

Maataloustekniikka sen sijaan ei ole pysynyt samanlaisena.

– Elektroniikan ja digitalisaation kehitys maataloudessa on ollut viime vuosina hurja, ja esimerkiksi täsmäviljely on ottanut jo ja tulee jatkossakin ottamaan isoja askeleita. Näiden kehittyminen asettaa toisaalta haasteita, kun uutta opiskeltavaa tulee koko ajan lisää, mutta toisaalta lisää alan mielenkiintoa.

Ojalehto iloitsee, että tämän vuoden aikana opetukseen tulee mukaan hyvin varusteltu uusi traktori, josta löytyy paljon pitkälle kehittynyttä tekniikkaa. Uusi traktori parantaa opetuksen laatua ja vastaa entistä paremmin työelämän tarpeisiin.

– Tälläkin alueella yleistynyt tekniikka, kuten automaattiohjaus, määränsäätö- ja lohkoautomatiikka, parantavat ja tarkentavat työtä, ja kun nuoret omaksuvat ne hyvissä ajoin, jäävät ne myös helpommin käytäntöön. Koska uutta tekniikkaa tulee koko ajan lisää, korostaa se entisestään tarvetta hallita perusjutut.

Ojalehtoa itseään on kiinnostanut maatalous pienestä pitäen. Nuorempana ammatinvalintaa miettiessään hänen ei tarvinnut päätöstä kauan pohtia.

– JEDUn jälkeen opiskelin Oulussa agrologiksi, minkä jälkeen olin pari vuotta paikallisessa Lantmännen Agrossa työkonemyyjänä. Koin nuorempana, ja koen vieläkin, että tämä on tulevaisuuden ala, sillä ihmisten pitää syödä joka päivä.

Ojalehto asuu tällä hetkellä Nivalassa, eikä koe työmatkan Haapajärvelle olevan mahdottomuus. Hiihtoa, juoksua ja rullahiihtoa harrastavalle Ojalehdolle ovat ennemminkin avautuneet uudet harrastusympäristöt.

– Haapajärvellä on hyvät hiihtomahdollisuudet, monesti talvella jäin työpäivän jälkeen tänne

#