maanantai 18.10.2021 | 20:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Pihat, puut ja pensaat ovat Anni Viitasaaren erikoisalaa – Annin Maaseutuapu Oy haastaa niin pienet pihatyöt kuin korkeat kuusiaidatkin

Emilia Tiitto
To 29.4.2021 klo 13:17

Kevät merkitsee kiireistä aikaa monelle, kun sulavan lumen alta paljastuu hoivaa kaipaavat kukkapenkit, istutukset ja puutarhat. Kevät on kiireisintä aikaa myös Anni Viitasaaren yrityksessä.

– Keväällä alkaa erilaisten pensaiden, aitojen ja puskien leikkaukset, Viitasaari osaa kertoa.

Talvella Viitasaaren yrityksen pääpaino on lomitus- ja kuljetustöissä, mutta jos lumi sen mahdollistaa, myös puuhommat jatkuvat pidemmälle talveen.

– Viime keväänä työt jäivät koronan vuoksi vähemmälle, ja syksylle syntyi uusi sesonki, jolloin teimme keväällä jääneet työt. Tänä keväänä ihmiset ovat jo innostuneet laittamaan pihojaan kuntoon.

Yrittäjyys on houkutellut Viitasaarta jo pitkään sen tuoman vapauden ja epäsäännöllisyyden ansiosta.

– Nuorena en tiennyt mitä haluan tehdä, joten valitsin lukion, kuten monet muutkin suvussani. Sen jälkeen opiskelin agrologiksi, minkä kautta sain tietoa yrittäjyydestä. Jälkeenpäin opiskelin vielä ympäristönhoitajaksi.

Viitasaari muistaa kotonaan riittäneen puuhommaa, ja hänen isänsä opettikin hänet sahaamaan heti, kun tytär täytti 18.

– Olen ollut maatalouslomittajana jo 11 vuotta, ja sitä kautta idea omasta yrityksestä syntyi.

Alajärveltä kotoisin oleva Viitasaari perusti Annin Maaseutuapu Oy:n vuonna 2016. Löydettyään pari vuotta sitten miesystävän Haapajärveltä Viitasaari laajensi yrityksensä toiminnan Haapajärvelle.

– Mieheni Veli-Jukka Teirioja on töissä yrityksessäni, ja apunamme on myös yrityskaverini Ulla Hautamäki, jolla on oma yritys Ullan Apu ja Hyvinvointi Alajärvellä. Joskus teemme töitä kolmestaan, joskus kahdestaan, toisinaan työt onnistuvat yksinkin.

Annin Maaseutuapu Oy toimii pääsääntöisesti parilliset viikot Haapajärvellä ja parittomat Alajärvellä.

– Yleensä otamme töitä vastaan noin 50 kilometrin säteellä tukikohdastamme. Haapajärvellä tukikohtamme on keskustassa.

Viitasaaren yrityksessä yhdistyvät useat eri palvelut, eikä Viitasaari usko, että vastaavia kaiken kattavia yrityksiä olisi lähialueilla saatavilla.

– Teemme pihatöitä, kuten pihan siivousta, haravointia ja kukkapenkkien laittoa. Hankimme vastikään jatkovarren, joten nyt voimme hoitaa korkeidenkin kuusaitojen leikkuut. Jos asiakkaan pihassa on paljon pusikkoa, hoidamme myös raivaussahatyöt.

Ongelmapuiden kaatoa Annin Maaseutuapu ei niinkään tee, mutta halkomakoneisiin sopimattomat puut yritys on valmis halkomaan moottorisahalla pienemmiksi. Pienten moottorisahaustöiden lisäksi yritys raivaa, esimerkiksi siistii metsiä myyntikuntoon.

– Keksimme eri ratkaisuja pihan pikkuongelmiin. Meiltä löytyy peräkärry, joten risujen kuljetukset jäteasemille ja jälkisiivoukset kuuluvat palveluihimme myös. Otamme ilolla vastaan pienetkin työmaat.

Viitasaari on tyytyväinen siihen, että asiakkaiden palaute on ollut palkitsevaa.

– Pyrimme olemaan erittäin huolellisia ja varmistamaan etukäteen asiakkaiden toiveet. Vastaavasti sanomme suoraan, mikäli jokin tehtävä on esimerkiksi kalustomme puolesta mahdoton toteuttaa.

Mikäli varallisuus sen sallii, on yrityksen suunnitelmana hankkia tulevaisuudessa uusi koneita.

– Tietenkin haaveena olisi tienata enemmän, mutta tärkeämpi toive on, että työt sujuvat jatkossakin mukavasti ja jokaisella menee henkilökohtaisesti hyvin.

Viitasaari kokee itsensä kehittämisen tärkeäksi osaksi työtään.

– Monet yritykset tulevat markkinoille sillä asenteella, että ovat jo täydellisiä. Kaikkea ei kuitenkaan voi koskaan tietää, ja siksi me opiskelemme jatkuvasti ja päivitämme tietojamme.

Yrityksensä vahvuuksiksi Viitasaari mainitsee huolellisuuden ja toimivan tiimityön.

– Pidän vaihtelevuudesta ja päivittäisestä toimeentulostani. Nautin olla pihalla ja työskennellä eläinten kanssa. Kun tiimissä on mukana oma mies ja hyvä kaveri, on töiden teko tuplasti kivaa.

#