sunnuntai 16.5.2021 | 12:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuohooja on nykyään palveluammatti – Nuohouksen lisäksi nuohooja huomioi talon ilmanvaihtoa ja paloturvallisuutta muuallakin kuin tulisijassa

Satu Kangas-Viljamäki
To 29.4.2021 klo 13:09

Paljasjalkainen haapajärvinen, Tomi Vilppola perusti Haapajärven nuohouspalvelun vajaat kaksi vuotta sitten.

– Työskentelin aikaisemmin Reisjärvellä, Nuohouspalvelu Kokkoniemellä, mutta halusin tehdä enemmän töitä kotipitäjässä. Yrittäjänä voin myös päättää työpäivieni pituuden itse tarpeideni mukaan, Vilppola sanoo.

Vilppola ei ole katunut päätöstään päivääkään, sillä töitä riittää niin Haapajärvellä, Nivalassa kuin Pyhäjärvellä.

– Tarvittaessa käyn Kärsämäelläkin. Suunnittelen työni aina mahdollisimman pitkälle siten, että nuohoan toisella paikkakunnalla päivän kerrallaan. Toki hätätapaukset sitten oma lukunsa.

Nuohousala on ollut myllerryksessä viime vuodet. Piirinuohous on taaksejäänyttä elämää ja nykyään asiakkaat valitsevat itse oman nuohoojansa.

– Muutos on tehnyt nuohouksesta palveluammatin. Nuohouksen lisäksi meille kuuluu talon ilmanvaihdon huomioiminen ja paloturvallisuus muuallakin kuin tulisijassa. Jos talosta puuttuu ulkoa numerokyltti, mainitsen asiasta asiakkaalle. Eihän se minua haittaa jos taloa joutuu vähän etsimään, mutta hädän hetkellä siitä on iso apu. Kiinnitän huomiota myös palovaroittimiin, tulisijojen kuntoon, suojaetäisyyksiin ja polttopuiden säilytyspaikkoihin, Vilppola kertoo.

Hän kertoo olevansa paloturvallisuuden suhteen ehkä tavallistakin tarkempi nuohooja, sillä vapaa-aikaansa hän viettää hyvin pitkälti VPK:ssa.

– Olen ollut VPK:n toiminnassa mukana yli kymmenen vuotta.

Uusinta uutta nuohousalalla on ympäristöterveys ja se, miten nuohooja voi vaikuttaa ympäristöterveyden edistämiseen.

– Työhöni kuuluu neuvonta, miten savukaasuja ja niiden päästöjä voi vähentää. Päältä sytyttäminen on hyvä tapa, sillä silloin pahimmat myrkyt palavat ennen piippuun nousemista. Markkinoille on tullut myös suodattimia, jotka asennetaan piipun sisälle.

Turvalliset työolosuhteet kuuluvat myös nuohoojalle, minkä vuoksi Vilppola toivoo kiinteistöjen omistajien kiinnittävän huomiota rakennustensa seinä- ja kattotikkaisiin sekä kulkusiltoihin.

– Jos katolle ei voi kiivetä, nuohoan piipun alhaaltapäin. Turvallisuuden suhteen en ota riskejä, Vilppola sanoo.

Katolla ollessaan nuohooja tarkistaa katon kunnon silmämääräisesti ja kertoo asiakkaalleen, mikäli katolla on jotain, mikä vaatii huomiota – piippu mukaan lukien.

– Koronan myötä Suomen Nuohousalan Keskusliitto suositteli toimintatapaa, jossa nuohooja ei välttämättä kohtaisi asiakasta kasvokkain ollenkaan. Se on ihan hyvä tapa, mutta toisaalta haluan mieluummin kertoa huomioni asiakkaalle kasvotusten. Yksin nuohoaminen on myös turvallisuuskysymys, sillä kuka hälyttää apua jos minulle sattuu työssäni jokin vahinko, Vilppola pohtii ja kertoo koronalta suojautumisen onnistuvan hyvin nuohoustilanteessakin.

– Sovin asiakkaan kanssa jo ajanvaraustilanteessa miten menettelemme. He ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä ja tähän saakka olemme pärjänneet hyvin maskin ja suojahanskojen kanssa.

Miksi ja milloin nuohous pitää sitten hoitaa?

– Nuohous on paljon muutakin kuin nokipalon estämistä. Nuohous lisää talon sisäilman puhtautta ja pitää tulisijat tehokkaina. Yhden millinmetrin nokikerros eristää viisi prosenttia, minkä huomaa lämmön siirtymisessä kiviainekseen.

Asuinkiinteistön tulisija pitää nuohota kerran vuodessa, loma-asunnon kerran kolmessa vuodessa. Jos loma-asunto on vuokrauskäytössä, se pitää nuohota vuosittain.

– Ulkosaunan nuohous riippuu saunan käyttöasteesta. Jos siinä saunotaan ympäri vuoden, se tulisi nuohota vuosittain, mutta satunnaisessa käytössä oleville saunoille riittää harvempi nuohous. Monet nuohottavat saunansa kuitenkin vuosittain, sillä kuten sanoin, silloin päästään samaan lopputulokseen vähemmällä lämmittämisellä.

Suomen Nuohousalan Keskusliitto on luonut OMAnuohooja-brändin ehkäisemään muun muassa harmaata taloutta. Tunnus kertoo asiakkaalle, että nuohouksen suorittava palveluntarjoaja on ammattipätevyyden saanut Nuohousalan Keskusliiton jäsen, joka on sitoutunut suorittamaan työn nuohoustyöohjeiden mukaisesti.

– Olen jäsen ja toimin liiton brändin alla, Vilppola sanoo.

Mikä OMAnuohooja?

Palveluntarjoaja on ammattipätevä

Tarjoaa pätevyystakuun ammattipätevyydestään.

Palveluntarjoajana voi toimia vain Nuohousalan Keskusliiton jäsen, joka on suorittanut nuohoojan ammattitutkinnon tai talotekniikan ammattitutkinnon, jossa on suoritettuna nuohouksen osaamisala.

Palveluntarjoaja on sitoutunut jatko- ja täydennyskouluttautumaan vähintään kahden vuoden välein, joka takaa viimeisimmän tiedon säädöksistä, määräyksistä ja alan kehityksestä.

#