tiistai 24.5.2022 | 11:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Tiedettä vai ei

To 22.4.2021 klo 13:30

Asiantuntijoiden puhetta on saanut kuunnella viime aikoina tuutin täydeltä tiedotusvälineissä ja somesta lukea värikkäitä tulkintoja aiheesta. Koronahan se tietysti on ollut päällimmäisenä, mutta muitakin aiheita on. Ilmastonmuutos on tällä hetkellä jäänyt kakkoseksi, vaikka torjuntatoimet ovat olleet massiivisia. On sähköautot, lataushybridit, tuulivoima, vetyvoima, maalämpö, ilmalämpöpumput ym. Mutta huolimatta runsaasta panostuksesta ilmaston lämpenemisen ehkäisyyn monet eivät usko, että lämpeneminen on ihmisen aiheuttamaa. Siitäkin huolimatta, että valtaosa tiedemiehistä toisin todistaa. Suomalaisia on kehuttu tiedemyönteiseksi kansaksi, mutta yllättävän paljon on tiedevastaisuutta olemassa. Kaikesta informaatiotulvasta on tällä hetkellä helppo poimia kuin karkkikaupasta itseä miellyttävät vaihtoehdot. Eihän ihminen ole parhaimmillaankaan kovin rationaalinen olento. Korona on vieläkin joidenkin suomalaisten mielestä pikku flunssa, vaikka esim. Intiassa on jo hautapaikoista pulaa.

Valumaefekti on erään talousteorian nimi. Tähän teoriaan luotti myös Donald Trump. Teorian mukaan rikkaiden verotus tulee pitää matalalla tasolla, jolloin he ostaessaan tuotteita ja palveluja työllistävät köyhempiä ihmisiä. Tehokkaisiin yrityksiin sijoittaessaan taas varattomampien saataville tulee halpoja tuotteita. Kansainvälinen valuuttarahasto on tämän teorian todennut toimimattomaksi, mutta joillekin se on silti mukavan kuuloinen. Valuuhan siinä köyhempien rahat rikkaiden taskuun.

60-luvulla koulussa opetettiin, että tunnetut öljyvarat riittävät 40 vuotta. Muistan miettineeni, että mitäs sitten? Sitten löydettiin uusia öljyvaroja. Mikä lienee ennuste öljyn riittävyydestä tällä hetkellä? Aivan sama sille ennustukselle, joskus öljy kuitenkin loppuu. Eikö meillä jo senkin vuoksi ole hyvä olla käytössä muita energiavaihtoehtoja? Joskus olisi hyvä jättää ilmastokysymys pois ja miettiä asiaa tältä kantilta. Tiedemiehiä kannattaa huutaa taas apuun.

Tiedettä ja uskontoa monesti ajetaan vastakkain. Millainen olisi ainetta pienemmiksi ja pienemmiksi hiukkasiksi palastelevan tiedemiehen ilme, jos mikroskoopin linssistä näkisi kuinka jumala heiluttaa tiedemiehelle iloisesti kättä ja toivottaisi tervetulleeksi. Huikkaisi, että tämmöseksi minä tämän tein. Tämä ajatelma vain siksi, että ovatko asiat aina vain niin mustavalkoisia? Harva tiedettä väheksyvä Jumalaan uskova väittää olevansa täydellinen ja tuskin kukaan tiedemies väittää tietävänsä lopullisen totuuden. Samaa keskeneräisyyttä eletään kaikki katsantokannasta riippumatta.

Vuorokauden lämpösumma alkaa tieteellisesti ajatellen olla sitä luokkaa, että kesärenkailla tohtii jo huoletta aamusella ajella. Hyvää kevättä kaikille.

Kirjoittaja on kulttuuriin hurahtanut, reisjärvinen metallimies.

#