lauantai 17.4.2021 | 14:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: 112 Suomi -sovellus kaikkien puhelimeen

Ke 7.4.2021 klo 18:30

Tänä keväänä olen saanut yhden tärkeän oppitunnin. Kaikkiin älykännyköihin pitäisi ladata 112 Suomi -sovellus. Porisin hiljattain Korven Veijon kanssa Kuusaalla viime vuoden aprillipäivänä sattuneesta työtapaturmasta. Veijo oli ollut noutamassa traktorilla tukkeja kanavan varresta. Hän oli seisonut kahden metrin korkeudessa trukkipiikkien päällä ja sieltä käsin oli kiskonut tukkisaksilla tukkeja kyytiin. Saksien ote oli kuitenkin livennyt ja mies oli lentänyt pää edellä kanavan jäälle. Viiden minuutin tajuttomuuden jälkeen päässä oli näkynyt tähtiä eikä jalat olleet ottaneet alleen.

Onneksi taskussa sattui sillä kertaa olemaan kännykkä, jonka avulla pilliauto saatiin nopeasti paikalle. Jos kännykkä olisi jäänyt traktorin hyttiin, kuten se joskus saattoi jäädä, ei Veijosta olisi ollut enää tarinankertojaksi. Vuosi tapaturman jälkeen Veijo on toipunut entiselleen ja hirsirakentaminen jatkuu Kuusaalla.

Soitin mielenkiinnolla hälytyskeskukseen ja siellä minulle jaettiin tuikitärkeää tietoa 112 Suomi-sovelluksesta. Minulla itsellänikin on sellainen ollut ladattuna, mutta en ole perehtynyt sen kummemmin sovelluksen tarjoamiin palveluihin. Hälytyskeskuksesta sanottiin, että sovelluksen ansiosta he voivat nähdä onnettomuuspaikan metrin tarkkuudella ja apu saadaan paikalle nopeammin.

Toissa viikolla selvitin ajan kanssa 112 Suomi -sovelluksen tarjoamia palveluita. Siihen kuului mm. poliisin neuvontapalvelu, kriisipuhelin, myrkytystietokeskus, ulkoministeriön päivystys ja kansalaisneuvonta...

Ja mikä merkillisintä, 112 Suomi -sovellus ilmoittaa myös lähimmän sydäniskurin paikan, mikäli lähimmäisen pumppu sattuu jostain syystä irtisanoutumaan yhteistyösopimuksesta. Kokeilin sitäkin harjoitusmielessä. Sovellus ilmoitti lähimmän sydäniskurin olevan Haapajärven uimahallissa ja seurakuntatalolla.

112 Suomi -sovelluksen lataamiseen löytyy helpot ohjeet netistä. Jos et itse osaa ajaa ohjelmaa kännykkään, kannattaa pyytää kaveria avuksi. Sovellus ei maksa mitään ja se saattaa pelastaa hillastajan korpikuusikosta.

Kirjoittaja on Selänne-lehden ”grand old man”

#