lauantai 17.4.2021 | 13:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Paremman kunnan hyväksi kannattaa taistella

Ke 31.3.2021 klo 18:30

Heti kärkeen voin heittää Selänteen kuntien päättäjille toivoa paremmasta, sillä huonommin ei enää meidän kunnissa voi mennä. Tietenkin voimme jämähtää pysyvästi näivetystautisten kerhoon. Menestyksen pallo on meillä kaikilla, mutta etenkin virka- ja luottamusmiehillä.

Suomen Kuvalehden teettämä kuntavertailu ei nimittäin tarjonnut Selänteen kunnista kovin mairittelevaa kuvaa. Kunnat oli jaettu hyvinvointi- ja menestystekijöiden mukaan viiteen eri loosiin. Kärkiryhmässä pollistelivat Keski-Pohjanmaalta rannikon ruotsinkieliset kunnat. Toiseen loosiin oli kivunnut matkailuun, teollisuuteen ja tuulimyllyihin panostanut Kalajoki.

Manner-Suomen 293 kunnasta ja viidennessä loosissa ollut Haapajärvi oli sijalla 246, Reisjärvi 259., ja Pyhäjärvi 282. Kärsämäen parempi sijoitus ei tullut yllätyksenä. Naapurikunnissakin on äimistelty Kärsämäen aktiivista pöhinää. Paikkakunnan kokoon nähden siellä on ollut kärsimys kaukana. Kärsämäki sijoittui neljänteen ryhmään 198 sijallaan. Eikä kärsämäkisillä ole enää kovin pitkä matka kolmanteen ryhmään, missä ovat Ylivieska ja Pyhäjoki.

Kunnat oli rankattu väestön, elinvoiman ja kuntatalouden mittareilla järjestykseen. Ensimmäisellä mittarilla mitattiin väestön muutoksia vuosilta 2018-2020, väestöennustetta, väestön huoltosuhdetta, sairastavuutta ja sote-asioita.

Elinvoimamittarilla mitattiin mm. työllisyysastetta, kulutustasoindeksiä ja yritystiheyttä.

Kuntatalouden mittari tarkasteli puolestaan nettovelkaa per asukas, verovaraprosenttia, verotettavaa tuloa per asukas.

Tutkimus on sinällään karua luettavaa, mutta toisaalta kissa on nostettava joskus pöydälle, käärittävä hihat ja alettava tosissaan töihin. Onhan pitkänmatkanjuoksussakin otettava aina väliaikoja, jotta voidaan kiristää vauhtia. Tässä riittääkin haastetta kesäkuussa valittaville kunnanvaltuutetuille. Uusien yritysten ja työpaikkojen saamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Näin saadaan verokertymät kasvuun ja palveluille rahoituspohjaa.

kirjoittaja on aSelänne-lehden "grand old man"

#