lauantai 17.4.2021 | 14:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaijan resepteillä pääsiäiseen ja luontoretkelle:

Kaija Tuompo
Ma 29.3.2021 klo 10:00

Kevät keikkuen tulevi ja Pääsiäinen on ensimmäinen alkavan kevään airut. Silloin juhlitaan uuden alkua sekä kirkollisessa, että maallisemmassa merkityksessä.

Pääsiäisen aikaan on myös useimmilla muutama ylimääräinen vapaapäivä ja jos hyvin käy, hankikannot ovat parhaimmillaan. Pääsiäispöydissä herkutellaan lampaalla, kalalla, mämmillä ja erilaisilla leivonnaisilla. Nyt kun vapaapäiviä on useampia, ainakin yhden voisi käyttää mukavaan ulkoiluun. Mukaan pakataan kunnon retkieväät, sillä kaikkihan tietävät, että ulkoillessa tulee nälkä. Jotta eväät olisivat mahdollisimman helppoja mukaan otettavia mutta samalla ruokaisia pääsiäisen makuja ja värejä, muokkasin valmistusta hieman.

Nautinnollista alkukevättä, auringonpaistetta ja hohtavia hankia hyvien eväiden kanssa itse kullekin.

Kuuma keitto maistuu ulkona ihan kaikille ja se on helppo pakata termariin. Keväisen kelta-oranssina se tuo auringon tullessaan ja kookoksen maku vie kohti kesän lämpöä.

Keväinen sosekeitto

1 kpl myskikurpitsa, voit myös käyttää porkkanaa 3-4 kpl

1 kpl sipuli

3 kpl valkosipulin kynttä

1 kpl pieni punainen chilipalko

1/2 tl kanelia

2 rkl öljyä

4 kpl jauhoista perunaa

0,5 l kasvislientä

1 rkl sitruunamehua

1 tlk kookosmaitoa (400 ml)

1/2 tl mustapippuria

Kuori ja kuutioi myskikurpitsa ja perunat. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise chili ja poista siitä siemenet ja pilko se. Pese kädet chilin pilkkomisen jälkeen.

Laita laakeapohjaiseen kattilaan öljy ja kuullota ensin sipulia, valkosipulia ja chiliä hetki. Lisää paloitellut perunat, pyörittele hetki, lisää kurpitsakuutiot ja jatka kuullottamista vielä hetki.

Lisää kasvisliemi ja mustapippuri ja keitä hiljalleen, kunnes kasvikset ovat kunnolla kypsiä.

Soseuta kasvikset tasaiseksi soseeksi, lisää sitruunamehu ja kookosmaito. Kiehauta keitto ja tarkista maku. Jos keitto kaipaa ohennusta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.

Keiton lisukkeeksi sopii erittäin hyvin pienet Kurniekat. Nämä leivonnaiset ovat ehkä vähemmän leivottuja, mutta erittäin maukas retkieväs. Alkuperäisesti rajakarjalaiset kurniekat leivottiin kokonaisesta kalasta tai kalafileistä, mutta eväsversioksi sopii paremmin pienemmät annoskurniekat. Kalaksi sopii mikä tahansa vaalea kala ja hätätilassa lohikin. Jos käytät lohta, jätä voinokare pois ettei sisuksesta tule liian rasvainen. Kun kevät etenee pidemmälle, voi pinaatin sijaan käyttää villivihanneksia, mm. nokkosta, maitohorsmaa, vuohenputkea.

Kurniekat

5 dl vettä

25 g hiivaa

3 rkl öljyä

2 tl suolaa

1 dl kauraleseitä

1 l vehnäjauhoja

Täyte;

1 kg vaaleaa ruodotonta kalaa

300 g tuoretta pinaattia

1 nippu kevätsipulia

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

1 ½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 kpl sitruunan mehu

voinokareita

Paloittele kala n.3x5 cm annospaloiksi. Laita palat laakeaan astiaan, ripottele niille hiven suolaa, sitruunan mehu ja mustapippuri. Laita ne kylmään maustumaan.

Laita pannulle nokare voita ja lisää pinaatit. Sekoittele niin kauan, että kaikki pinaatinlehdet ovat pehmenneet. Lisää pilkottu kevätsipuli, oregano ja basilika sekä vähän suolaa. Sekoita hyvin ja jätä jäähtymään.

Murenna hiiva haaleaan veteen, lisää kauraleseet ja suola. Sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi peitä liinalla ja nostata taikina kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina leivinpöydälle ja jaa se 10 tasakokoiseen palaan. Kauli palat ovaalin muotoiseksi ohuehkoiksi kiekoiksi.

Levitä kullekin kiekolle keskialueelle pinaattiseosta ja sen päälle kalaa. Laita kalan päälle pieni nokare voita (ei lohelle).

Sulje kurniekat siten, että ensi taitat ylhäältä ja alhaalta n. 1,5 cm sisäänpäin. Sen jälkeen nostat pitkät sivut ylös ja nipistelet ne kiinni huolellisesti koko matkalta. Kohota liinan alla hiukan.

Voitele kananmunalla ja paista 225-asteessa kunnes kurniekat ovat kauniin kullanruskeita ja “kopsahtavia”.

Rahkapiirakka on ehdoton Pääsiäisen herkku, mutta sen mukana kuljettaminen on hieman haastavaa kun täyte tuppaa jäämään kiinni eväspaperiin. Muuttamalla hieman leivonta tekniikkaa, sekin ongelma saadaan ratkaistuksi ja jälkiruokana voidaan herkutella rahkataskuilla ja kuumalla kaakaolla.

Rahkataskut

1 pkt voitaikinalevyjä

250 g rahkaa

½ sitruunan mehu

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

rusinoita

Mausta rahka sokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunan mehulla.

Leikkaa voitaikinalevyt kahteen osaan ja kauli ne hieman ohuemmiksi neliöiksi.

Laita jokaisen neliön keskelle muutama rusina ja reilu lusikallinen rahkaa.

Nosta taikina kulmistaan ylös na nipistele sivut kiinni.

Voitele taskut munalla ja laita pinnalle raesokeria.

Paista 225-asteisessa uunissa kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Taskut saattavat aueta hieman paistuessaan, mutta lämpimänä voi varovasti painella niitä kiinni.

Umpeen leivotut karjalanpiirakat ovat nyt “hittituote”. Niitä löytyy kaupan pakastealtaasta, mutta ne on helppo valmistaa kotonakin. Tarvitset kaikki samat aineosat kuin piirakoihinkin, vain valmistus poikkeaa hieman. Ruokaisana retkieväänä nämä ovat mitä mainioimpia ja sopivat hyvin sekä kuuman juoman, että keiton kanssa nautittavaksi.

Umpeen leivotut karjalanpiirakat

Kuori;

1½ dl vettä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

Täyte;

2 ½ dl vettä

20 g voita

2 dl riisiä

7 ½ dl maitoa

3/4 tl suolaa

Munavoi;

2 kpl keitettyjä kananmunia

100 g voita

¼ tl suolaa

Laita täytepuuron vesi ja voi kattilaan. Kun seos kiehuu, lisää riisi ja imeytä voi-vesi seos lähes kokonaan riisiin. Lisää maito kahdessa osassa ja hämmennä puuroa niin kauan kunnes se ei enää kuohu. Anna puuron hautua hiljaisella tulella välillä sekoittaen kunnes se on kypsää. Lisää suola ja jätä puuro jäähtymään.

Valmista munavoi. Hienonna keitetyt kananmunat pieneksi muruseksi jotta munavoista tulee tahnamaista.

Valmista kuoritaikina sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Kumoa se ruisjauhojen päälle leivinpöydälle ja jaa se 20 tasakokoiseen palaan.

Kauli palat ympyrän muotoisiksi ohuiksi kiekoiksi. Laita jäähtynyttä puuroa toiselle puolelle niin, että reuna jää vapaaksi. Laita puuron päälle munavoita. Pyyhkäise sormella hivenen vettä kuoren reunaan puuron puolelle. Taita toinen puoli päälle ja painele huolellisesti.

Paista 275-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi ja voitele piirakat kevyesti voisulalla.

#