lauantai 17.4.2021 | 14:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kyllikki Tossavaisen käsissä munakennoista syntyy upeita miniatyyritaloja, joissa asuvat muun muassa Lumikki ja "Lady in blue"

Outi Levä
Pe 26.3.2021 klo 09:59

– Youtubesta, siellähän on vaikka mitä, paljastaa kärsämäkinen Kyllikki Tossavainen, kun kysyn, mistä hän sai idean miniatyyritalojen rakentamiseen.

– Katselin sieltä satutaloja ja mummon mökkejä. Huomasin, miten sievää rypyliäistä munakennon sisäpuoli on. Liimailen revittyjä kennonpalasia pahvilaatikoiden päälle. Pyöreät ovat kiviä ja pitkulaiset tiiliä. Kattokin on munakoteloa ja tiilet värjätty vesiväreillä.

Ensimmäisestä Tossavaisen rakentamasta talosta tulee mieleen Lumikin linna.

– Siellä asuu Lumikki. Kääpiöt olivat talon rakennustalkoissa, satuilee Tossavainen. Tapetteina on servettejä. Lautasliinat ovat pöytäliinoinakin, mutta niiden pitää olla pehmeitä ja taipuvaisia. Nuo olen saanut Kanadasta, Marimekon servetit ovat kovia, eivätkä liinoiksi taivu. Linnan portin luona on kukkavaaseja. Nekin ovat munakennoja ja kukat kuivakukkia.

Tossavainen sanoo, että rakentelussa vierähtää aikaa tuntitolkulla, kun etsii laatikoita ja muita sopivia rakennustarvikkeita, miettii, suunnittelee ja kääntelee palasia.

– Nyt minulla on rakenteilla tornitalo. Siihen pitäisi rakentaa terassi ja sen pylväiksi etsin lankarullan puolia. Rakennan siitä, mitä sattuu kotoa löytymään. Tämä on mitä parhainta koronantorjuntahommaa. Tässä ei pitkästy, kun mielikuvitus ottaa vallan ja lähtee lentoon. Niin mainio ja mielenkiintoinen harrastus, ettei tahdo nukkumaan joutaa!

Tornitaloon tulee kattoikkuna ja yläkertaan salonki. Tiilet on tehty repimällä, ikkunoiden päällä olevat ulokesuojat ovat lääkelaatikosta.

– Oven päälle suoja on vielä etsinnässä. Alakerrassa on olohuone ja keittiö, jossa emännöi sinipukuinen nainen. Hänen pukunsa on 70-vuotisjuhlapuku. Punapukuinen lady on pukeutunut karjalaisen naisen fereesiin. Naiset olen leikannut valokuvista paperinukkejen tapaan.

Tossavainen kertoo rakentelemisen olevan palkitsevaa. Saa pohtia ja keksiä. Hän sanoo itsekin ilahtuvansa hitosti siitä, mitä on saanut aikaan.

– Syntyy oivalluksia ja kysyn itseltänikin, että miten tuon keksinkin! Eikä kerta kaikkiaan tule koronauutiset mieleen. Tämä on parasta aivojumppaa, kehuu Tossavainen.

#