lauantai 17.4.2021 | 13:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven kirkkomaalla kaadetaan puita – Uusia istutetaan tilalle enemmän kuin kaadetaan

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 24.3.2021 klo 15:17

Haapajärven Kirkon hautausmaalla eli Vanhalla hautausmaalla kävijä on ehkä pistänyt merkille, että muutamien vanhojen koivujen ympärille on ilmestynyt punainen nauha. Nauha kertoo, että sinänsä vielä äkkiseltään hyvältäkin näyttävä puuvanhus on tullut tiensä päähän. Turvallisuussyistä lahovikaiset puut on kaadettava, koska myrskyllä kaatuessaan ne voivat tehdä pahaa jälkeä hautakiville ja pahimmassa tapauksessa olla vaaraksi hautausmaalla liikkuville ihmisille.

Hautausmaalla suoritettiin silmämääräinen katselmus jo syksyllä. Koska tavallisesti hautausmaiden vanhojen puiden kaataminen herättää myös tunteita, kirkkoneuvosto halusi vielä varmuuden siitä, että kaadettaviksi katsotut puut todella olivat lahovikaisia. Tuoreessa muistissa oli myös Haapajärven piiskamäntyjen kohtalosta käyty mielipiteenvaihto. Metsänhoitoyhdistyksen edustajat tekivätkin tämän jälkeen koeporauksia, joilla puiden kunto varmistettiin. Tutkimusten jälkeen kaadettaviksi merkattiin toistakymmentä koivua.

– Kaadoimme viime viikolla yhden hautausmaan vanhimmista koivuista, ja siinä oli tervettä puuta jäljellä noin 10 senttiä ympäriinsä. Puun sisus oli ihan laho, seurakuntamestari Raimo Junnikkala kertoo.

Muut koivut kaadetaan pikkuhiljaa kevättalven aikana.

– 17 puuta on merkattu poistettavaksi ja kolme niistä on jo kaadettu. Kaadamme puita aina, kun siihen jää aikaa, minkä vuoksi en ole ihan varma tulevatko kaikki puut kaadettua tämän vuoden puolella, Junnikkala sanoo.

Ahtaissa olosuhteissa kasvavat puut kaadetaan kurottajan avulla siten, että ensin puista pudotellaan oksat.

– Niistä tehdään alle suoja. Runko kaadetaan pätkissä ylhäältä alaspäin. Oikein tiukassa paikassa runko pätkitään siten, että rungosta otetaan kouralla kiinni ja palat tuodaan maahan hallitusti, Junnikkala kertoo.

Seurakuntalaiset ovat myös kiinnittäneet huomiota puiden kaatamiseen, mutta palaute on ollut hyvää.

– Ihmiset ovat pitäneet lahojen puiden kaatamista hyvänä, turvallisuutta lisäävänä asiana.

Kaadettujen puiden tilalle istutetaan uusi puita, pääasiassa koivuja, kuten entisetkin ovat olleet.

– Uudet puut sijoitetaan vanhojen puiden paikoille niin hyvin kuin mahdollista. Suunnitelmissa on istuttaa hautausmaalle vähintään 25 uutta puuta. Siinä on vara muutaman istutuksen mennä sitten mönkäänkin.

#