lauantai 17.4.2021 | 14:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pinja Tiitosta ”Vuoden kirjaston käyttäjä” –  Pinjan suosikkeja ovat Ella- ja Mestari Etsivä Peppunen -sarjat

Satu Kangas-Viljamäki
To 25.3.2021 klo 07:00

Haapajärven kirjasto palkitsee vuosittain Vuoden kirjaston käyttäjän, ja tänä vuonna palkinnon sai monipuolinen, lukuiloa ja -intoa pursuava kirjaston käyttäjä Pinja Tiitto.

– Katselen täältä kirjoja, lehtiä, DVD-elokuvia ja sarjakuvia. Jos näen jossain muualla, esimerkiksi netissä tai koulussa jonkin mielenkiintoisen kirjan, kysyn sitä kirjastosta ja varaan sen itselleni luettavaksi. Sitten me osallistutaan perheen kanssa kirjaston tapahtumiin, niin kuin jouluna, kun arvasimme montako kirjaa kirjaston kirjajoulukuusessa on, Pinja kertoo.

– Minä sanoin, että ainaski tuhat, mutta iskä arvasi aivan liian vähän, hän jatkaa iloisena.

Myös kirjastossa järjestetty pakohuone-peli ja liman tekeminen ovat jääneet Pinjan mieleen.

Kirjoista Pinja nimeää suosikeikseen Ella- ja Mestari Etsivä Peppunen -sarjat.

– Elokuvista tykkään eniten Heinähattu ja Vilttitossu -sarjasta ja tietenkin Risto Räppääjästä. Saduissa parasta on niiden taika ja se, kuinka mielikuvitus lähtee lentoon satuja lukiessa. Mauri Kunnaksen Kuningas Arthur on myös hyvä, samoin Harry Potter, Pinja kertoo.

Ahkera lukija paljastaa yrittäneensä kirjoittaa jotain itsekin.

– Ystäväni Rosabellan kanssa kirjoitimme tarinan Lapista, hän kertoo ja kehottaa muitakin käymän kirjastossa:

– Täällä on hauskoja kirjoja, surullisia kirjoja, on lasten kirjoja ja tietokirjoja. Kirjasto on kiva paikka ja siellä on niin kiltti ja auttavainen henkilökunta, Pinja sanoo.

Palkinto jaettiin 19.3. Kirjaston päivänä.

– Ennen Vuoden lainaaja -palkinto jaettiin Lainan päivänä 8. helmikuuta, mutta muutimme päivää tänne maaliskuun puoleen väliin nyt kun kirjasto on saanut oman virallisen päivänsä, Haapajärven kirjastoimenjohtaja Kirsi Nahkanen kertoo.

Pyhäjärvellä Vuoden kirjaston käyttäjä -palkinnon saivat sisarukset Aada ja Ninni Jauhiainen, Kärsämäellä palkinto meni puolestaan Pekka Luukkoselle.

– Yritämme pitää kiinni edes jostain perinteistä näinä poikkeusaikoina, Nahkanen kertoo.

Lasten lukuharrastuksen edistäminen on isossa roolissa kirjastoissa kautta maan.

– Teemme yhteistyötä koulujen kanssa, vinkkaamme hyviä kirjoja ja opetamme lapsille kirjaston käyttämistä. Fyysisten kirjailijatapaamisten sijaan olemme korona-aikana järjestäneet kouluille virtuaalisia kirjailijavierailuja. Tämä kaikki kuuluu Haapajärven kulttuurikasvatussuunnitelmaan, Nahkanen kertoo.

– Olemme pystyneet toteuttamaan suunnitelmaa yllättävän hyvin poikkeusoloista huolimatta, ja olemme oppineet paljon uutta muun muassa hybriditoiminnasta, hän jatkaa.

Tällä hetkellä alueemme kirjastoja työllistää Kiri- ja Tiekkö-kirjastojen yhdistyminen Joki-kirjastoiksi.

– Tietokantojemme yhdistäminen vie aikaa ja resursseja. Samasta syystä alueemme kirjastot ovat kiinni viikoilla 19 ja 20, Nahkanen kertoo.

#