sunnuntai 20.6.2021 | 13:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ruskan debyytti-sinkku julkaistaan perjantaina

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 3.3.2021 klo 18:00

Korona-aika on aiheuttanut monille kotimaisen, elävän musiikin ystäville vieroitusoireita, kun muusikoiden keikat ovat olleet tauolla. Eristys jatkuu edelleen, mutta perjantaina oireisiin saadaan pientä helpotusta, kun reisjärvisen Turpeisen Riston uusi bändi, Ruska julkaisee debyyttisinkkunsa On aamu taas.

Kappaleen sanoitus on Turpeisen käsialaa, sävellys hänen ja Harri Pekkarisen.

– Enemmän Harrin kuin minun, Turpeinen sanoo ja kääntää ”ämyrin” napit kaakkoon.

Muuta en sano kuin: ”Kulkee”, jokainen muodostakoon oman mielipiteensä kappaleesta ihan itse. Kappaleen tyylilaji on ”rock”, ja koska se on suomenkielinen, sitä voitaneen kutsua myös ”Suomi-rockiksi”.

Turpeinen on soittanut uransa aikana kitaraa muun muassa Heimo Meskanen & Väsyneet Kädet -bändissä, Delirium Tremensissä sekä Re-pulse, Doc Jerry ja Turnusband -yhtyeissä. Osa bändeistä keikkailee edelleen, osa on jo painunut historiaan.

– Bändit tulevat tiensä päähän. Se on luonnollista, eikä niiden loppumisiin liity yleensä dramatiikkaa, Turpeinen kertoo.

Ruska syntyi noin vuosi sitten sattuman oikusta.

– Alkujaan suunnittelin oman soololevyn tekemistä, ja etsin siihen soittajia. Kinnulalainen Harri Pekkarinen lähti mukaan basistiksi, ja jyväskyläläinen Ossi Paananen rumpaliksi, Turpeinen kertoo.

– Suunnitelmat venyivät työesteiden vuoksi, kunnes vuosi sitten löysimme laulajaksemme oululaisen Jukka Nummen. Siinä vaiheessa olimme jo päättäneet perustaa bändin soololevyn sijaan ja siitä Ruska sai alkunsa, hän jatkaa.

Nummi tuli Kinnulaan koelauluun, ja pääsi levyttämään samalta istumalta, sillä hänen äänensä sopi Turpeisen ja Pekkarisen materiaalin kuin nenä naamaan.

 – Vähän hän siinä kainosteli, että hänhän tuli vain koelauluun, mutta On aamu taas pistettiin purkkiin siltä istumalta.

Muurasjärvinen Anton Paananen tuli bändiin syntikkansa ja kitaransa kanssa loppuvuodesta.

Ruskan tuotantoyhtiönä toimii Atte Blomin perustama Ainoa Productions Oy ja sinkku julkaistaan perjantaina peräti 243 eri digijulkaisualustalla.

– Minä en edes tiennyt, että niitä on niin monta, Turpeinen nauraa ja kertoo syntyneensä ja kasvaneensa vinyylien aikakaudella.

– Tämä on sitä nykyaikaa ja tavoitteemme onkin saada sinkkuja ulos tasaisin väliajoin, sillä eipä niitä kokonaisia levyjä enää juuri tehdä. Minulla on nauhoittamista vaille valmiina noin 30 kokonaista biisiä ja tekstejä vielä sitäkin enemmän.

Kun perjantain juhlallisuuksista tulee puhe, ajatus palaa jälleen pandemiaan.

– Eipä sitä taideta juhlia kuin tuopillisella hyvää mallasjuomaa, Turpeinen ennustaa ja jatkaa: – Keikoille lähdetään sitten, kun bändi on siihen valmis ja koronatilanne helpottaa.

Isoisän olkihattu

Kun Ruskan uutta sinkkua kuuntelee, ihan ensimmäisenä mieleen ei tule Tapio Rautavaara ja Isoisän olkihattu.

Siitä laulusta kaikki kuitenkin alkoi, ja se sytytti aikoinaan Risto Turpeisen rakkauden musiikkiin.

– Piti hommata kitara ja pitkään kuvittelinkin osaavani soittaa sitä. Todellisuudessa opettelin soittamaan ihan oikeasti vasta, kun tutustuin rock-musiikkiin. ”Paha kitarakärpäsen purema” laittoi joskus treenaamaan jopa 14 tuntia putkeen, Turpeinen muistelee.

Turpeinen on ollut aina oman tiensä kulkija, joka ei soita sellaista musiikkia, mistä hän ei itse nauti.

– Soiton on tultava sielusta, eikä musiikkia tehdä julkisuuden takia. Valinnat ovat olleet minulle aina helppoja. Jos olen edes vähän epäröinyt johonkin hankkeeseen ryhtymistä, se on saanut jäädä tekemättä. Kaikki eivät aina ole pitäneet päätöksistäni, mutta itselleen on oltava rehellinen, Turpeinen sanoo.

#