torstai 25.2.2021 | 09:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Kukkahattutädin kauhun hetket

To 18.2.2021 klo 09:55

Sisälläni asuva kukkahattutäti rääkäisi tänä aamuna kauhuissaan, kun auton pakkasmittari näytti -29.5 ja vastaan tuli mopo, jonka kuljettaja oli pukeutunut farkkuihin. Olikohan hän katsonut pakkasmittariin kotoa lähtiessään?

Ennen vuoden vaihdetta somessa kiersi kuva paleltuneista sääristä, jotka kuvatekstin mukaan johtuivat väärästä pukeutumisesta tai paremminkin sen puutteesta. Säärten omistaja oli nimittäin kulkenut nykynuorille ominaiseen tapaan nilkat paljaana kovassa pakkasessa, jonka lopputuloksena hän sai varsin kipeän opetuksen. Toivottavasti jalat ovat nyt jo parantuneet.

Sisäinen kukkahattutätini oli ja on tästä kaikesta kauhuissaan, vaikka muistaa omasta nuoruudestaan varsin hyvin sen, miten kylmät pillifarkut olivat pakkasella. Mikähän typeryys siinäkin oli, että pipo piti rullata sellaiseksi kummalliseksi kakuksi päälaelle, missä se ei varmasti suojannut yhtään mitään miltään? Tai miksi toppatakki piti syltätä vyötärölle niin, että alaselkä jäi likipitäen paljaaksi? Napapaidankin taitaa saada nakata samaan hullutusten laariin, sillä mitäpä ihminen ei tekisi muodin ja toisten ihmisten hyväksynnän eteen.

Onneksi tämän päivän arkimuoti on pääsääntöisesti ihan järkevää. Talvivaatteet ovat lämpimiä, kengät asiallisia ja pipoa pidetään päässä jo liiankin kanssa. Tai sitten olen pudonnut auttamattomasti kärryiltä, ja ne nuoret, jotka lukevat tilitystäni, nauravat niin sanotusti partoihinsa: ”Toi ei tajuu mitään.”

Sekin on mahdollista, että alussa mainitsemani tapaukset johtuvat ns. yllättävistä sääolosuhteista. Eihän näin kylmää ja yllättävää talvea ole ollut vuosiin, joten mistä nuori ihminen voisi edes tietää, miltä kova pakkanen oikeasti tuntuu, ja miten sen kanssa eletään. Oppia ikä kaikki, kunhan ei satu mitään vakavampaa.

#