torstai 25.2.2021 | 09:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Iita Prättälästä tulee rakentaja ja ylioppilas – Kaksoistutkinto on näyttö itselle ja muille

Outi Levä
To 18.2.2021 klo 09:49

Ei tiedä vieläkään kärsämäkinen Iita Prättälä, mikä hänestä isona tulee. Viime keväänä piti kuitenkin valita lukio tai ammatillinen perustutkinto. Prättälä valitsi molemmat.

– Pelkäsin vähän lukioon menoa. Matikanopeni Minna Luonuansuu oli pettynyt ja yrittihän se luokanvalvoja Anu Telinkangaskin puhua, että pelkään turhaan ja pärjäisin lukiossakin, muistelee Prättälä.

Perustutkinnon suorittamisen uskotaan vaativan lukiota vähemmän. Prättälä päätti hakea haastetta opintoihinsa lukion puolelta.

– Minä valitsin kaksoistutkinnon, vaikka pelkäsin pitkää matikkaa ja englantia, joissa on paljon kursseja. Kirjoituksetkin sattuvat kolmannen keväälle, jolloin viimeinen työssäolo-osuus ja näytötkin ovat. Otan tämän egon kasvatuksena, vitsailee Prättälä.

Prättälä sanoo valinneensa rakennusalan opinnot äitinsä kiusalla.

– Äiti ei halunnut minun menevän raksalle, mutta minä olen käsillä tekijä enkä halua ainakaan toimistoon. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet ehkä leipomo, konditoria tai catering. Piti vastustaa äitiä, hymyilee Prättälä.

Rakennusalan perustutkinnon opinnot alkoivat viime syksynä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDUn Haapaveden yksikössä mukavassa ilmapiirissä ja käytännön läheisesti.

– Opettajat ovat erittäin rentoja. Minulla meni varmaan kolme viikkoa, että opin kavereiden nimet. Heti alussa meille annettiin piirustukset käteen ja käskettiin tutustua. Jos ette ymmärrä, kysykää. Nyt aloitetaan, meille sanottiin. On tärkeää osata lukea papereista, mitä pitää tehdä ja ymmärtää esimerkiksi puiden paksuuksia ja mittoja. Niiden on oltava millin tarkkoja, muuten mitat heittävät seuraavissa työvaiheissa kertautuen, tietää Prättälä.

Korona-aikana on opiskeltu etänä ja teoriaa. Tutuksi on tullut tiilen anatomia sekä tiiliseinän ja ulkoverhouksen tekeminen. Lukiokurssien ujuttaminen lukujärjestykseen ja päivärytmiin vaatii järjestelyä. Kärsämäeltä käsin se ei onnistuisi ja siksi Prättälä käy lukiota Haapavedellä.

– Lukio ja amis ovat lähekkäin ja saatan käydä parilla englannin tunnilla ja palata takaisin hallille, jossa työskentelen paljon mieluummin. Käytännön tunteja jää väkisin väliin ja yritänkin nyt saada kesätöitä, että saisin kerättyä opintopisteitä.

Prättälä kulkee kotoa, sillä Nina-äiti ei päästänyt tytärtä asumaan oppilasasuntolaan. Bussiyhteydet haastavat ja aamuherätys on varhain. Määrätietoinen tyttö tavoittelee kaksoistutkinnon suorittamista kolmessa vuodessa.

– Koulu alkaa kello kahdeksan, mutta neljään asti koulua on harvoin. Ihmeesti unirytmi sopeutui aikaisiin herätyksiin. Moni käyttää kaksoistutkintoon neljä vuotta, mutta tavoitteena olisi valmistua kolmessa vuodessa. Se olisi näyttö itselle ja muille.

Mikä Iitasta tulee isona? Sitä hän ei vielä itsekään tiedä.

– Ei mitään hajua. Yläasteen matikan ope sanoi, että opiskele insinööriksi. En edes tiedä, mitä insinööri tekee. Ehkä arkkitehdiksi, miettii Prättälä.

#