torstai 25.2.2021 | 09:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veijon luontopalsta: Kylmettyneen kuikan pelastus

To 11.2.2021 klo 14:34

Viime keskiviikkona Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palomiehet hälytettiin Ylivieskan Kärkkäisen parkkialueelle pelastamaan kylmettynyttä kuikkaa. Lintu vietiin paloasemalle lämmittelemään, josta sen haki torstaina hoitoonsa PPLY:n lintujen ”hoitoringin” yhdyshenkilö Reijo Jussilainen. Jussilainen vei kohmettuneen kuikan ulkovarastoonsa, jossa on pitänyt linnusta hyvää huolta.

– Kuikka ei syö kuolleita kaloja, mutta tätä kylmettynyttä kuikkaa pakkoruokin kaupasta ostetuilla muikuilla perjantaina. Muikut pilkoin pienemmäksi ja laitoin ne suoraan kuikan nieluun. Lauantaina kuikka söi jo itse muikkuja, Jussilainen kertoo.

Harvemmin kuikkaa näkee alueellamme mutta se ei ole mitenkään tavatonta.

– Kyllä meille ilmestyy talvisin myös kuikkia ja harvinaisempiakin vesilintuja, kertoo Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen vpj Ari-Pekka Auvinen. Auvinen on PPLY:n, ns. lintujen ”hoitoringin” perustaja. Toiminta aloitettiin vuonna 2010 ja siihen kuuluu tusinan verran vapaaehtoisia.

– Oulun alueella pelastetaan vuosittain n 70-80 lintua, joista harvinaisimmat tähän asti ovat olleet jääkyyhky (pikkuruokki) ja jääkuikka. Molemmat noistakin linnuista selvisi hengissä, Auvinen kertoo.

Reijo Jussilainen huolehtii pääosin Kalajokilaakson alueen loukkaantuneista linnuista. Jussilainen on jo pienestä pojasta lähtien ollut erittäin kiinnostunut luonnosta ja linnuista ja Reijo kuuluu myös Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen ”hoitorinkiin”, joka pelastaa ja hoitaa loukkaantuneita lintuja.

– Eniten loukkaantuneita lintuja pelastamme kevät- ja syysmuuton aikaan ja noin 70 % hoidetuista linnuista saadaan palautettua terveenä luontoon. Lintujen pelastaminen ja hoitaminen antaa minulle paljon oppia ja pääsen sitä kautta paremmin lintujen sielunelämään sisälle, Jussilainen kertoo.

Nyt hoidossa oleva kuikka alkaa olla jo siinä kunnossa että linnun vapauttaminen koittaa pian.

– Olen jo kartoittanut alueita missä kuikka mahdollisesti vapautetaan. Vesistön pitää olla tarpeeksi syvä ja sula, koska kuikka on kokosukeltaja ja hakee ravintonsa sukeltamalla kokonaan veden alle, Jussilainen kertoo.

Kerran Jussilainen pelasti sähkölinjoihin lentäneen huuhkajan, jolla oli siivet venähtäneet niin että lintu ei ollut hetkeen lentokykyinen. Huuhkaja sai Reijolta täysihoidon ja kulinaristisimmat nautinnot:

– Ruuaksi annoin huuhkajalle sisäfilettä, lehtipihviä ja naudanpaistia. Itse söin lenkkimakkaraa, Jussilainen naureskelee.

Huuhkaja kurkki välillä varaston ikkunan verhojen raosta ja iski silmää Reijolle, aivan kuin kiittäen saamastaan hyvästä palvelusta. Kerran näytti, että samainen huuhkaja kuolla kupsahti Reijon syliin, mutta lintu nukahtikin Reijon lämpimään syliin tyytyväisenä. Saatuaan täyden hoidon ja toivuttuaan Reijon hoitolassa, huuhkaja lähti tyytyväisin mielin jatkamaan omia lentojaan lähimetsässä.

Jussilainen rakastaa tekemäänsä työtä ja aikookin jatkaa vielä pitkään.

– Aion jatkaa lintujen pelastamista ja hoitamista niin pitkään kuin jalka liikkuu ja äly pelaa, Jussilainen kertoo haastattelun lopuksi.

Veijo Toivoniemi

Veijo Toivoniemi on haapajärvinen luontokuvaaja. Hän kiertää ympäri Suomea tapaamassa ihmisiä, jotka tekevät työtä luonnon ja eläinten hyväksi, ja jakaa kokemuksensa lukijoillemme.

Kuikka

Suosii kirkasvetisiä selkävesiä, mutta esiintyy mielellään myös karuilla, metsärantaisilla pikkujärvillä.

Kuikan jalat ovat hyvin takana ja sen liikkuminen maalla on vaikeaa. Lentoon päästäkseen kuikka tarvitsee 50-200 metriä vapaata vesialuetta ja lentoonlähtö tapahtuu vastatuuleen.

Kuikka on sukeltava vesilintu ja se pystyy sukeltamaan jopa sadan metrin verran.

Kuikkien päätalvehtimisalue on Mustameri, mutta kuikkia talvehtii jonkin verran myös Väli- ja Itämerellä.

#