sunnuntai 20.6.2021 | 13:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lapsuuden ja nuoruuden haaveet toteutuivat – Markku Luomanen levytti Simo Vedenpään sanoituksia

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 10.2.2021 klo 16:02

Reisjärven Hylkirannalta kotoisin oleva, nykyään Liedossa asuva Markku Luomanen on nyt tyytyväinen mies. Nuoruuden haave omasta levystä on toteutunut ja Kotikoivu vihdoin purkissa.

– Käyn Reisjärvellä usein ja etenkin kesällä vietän paljon aikaa Kantinkankaalla kotimökissä. Viime kesänä tapasin vanhan koulukaverini, Vedenpään Simon sattumalta kauppareissulla, ja kun kummallakaan ei ollut kiire mihinkään, jäimme juttelemaan pitkäksi toviksi, Luomanen kertoo.

Jutut siirtyivät kummankin lempiaiheeseen musiikkiin ja kun Luomanen kertoi haaveilleensa levyttämisestä koko ikänsä, Vedenpää kertoi jo toteuttaneensa lapsuutensa haaveen moninkertaisesti ja tehneensä paljon lauluja ja kannusti ystäväänsä toteuttamaan haaveensa.

– Tutkimme Simon tuotantoa ja löysin niistä aika nopeasti kappaleet, jotka tuntuivat omilta. Simon kaveri, Juhani Hakopuro säveltää, joten siitä se sitten lähti. Syksyllä rohkaisin itseni studioon ja nyt levy on valmis ja lähetetty paikallisradioihin.

Levyttäminen oli ensikertalaiselle rankka nautinto.

– Se ei mene niin, että minäpäs tästä menen studioon ja vetäsen kipaleen purkkiin. Ei, vaan levyttäminen on aika uuvuttavaa. Minulta meni puolisen vuotta levyn tekemiseen. Kävin studiolla noin kahden viikon välein noin kahden tunnin pätkissä. Samassa prosessissa karisivat kaikki viimeisetkin harhakuvat omista laulutaidoistani ja nyt otankin yksityistunteja laulunopettaja Elina Ukkoselta, Luomanen kertoo.

Ennen syksyä Luomanen oli käynyt levytysstudiossa vain kerran aikaisemmin Liedon mieskuoron kanssa.

– Oli se silti kiva kokemus ja jäähän siitä konkreettinen muisto. Ehkä toinen kerta olisi jo helpompi, mutta juuri nyt aion keskittyä lepäämiseen. Minulla on kuulemma sellainen ääni, johon sopivat erityisesti Jamppa Tuomisen laulut. Ehkä levytän joskus jostain hänen kappaleitaan, Luomanen sanoo.

Musiikki on kuulunut Luomasen elämään aina. Se on hänen elämänsä suola ja se on auttanut Luomasta yli monien vaikeiden hetkien.

Kotikoivu

Kotikoivu

Isoveli

Metsurin sydän

Tummat silmät

Kohta nousee päivä

Sen peilistä nään

– Mieskuorossa olen laulanut kauan, sitten innostuin karaokesta, jonka myötä kävimme laulelemassa vanhusten taloissa. Pubeissa en ole koskaan tykännyt laulaa, mutta se on hieno hetki, kun näkee musiikin vaikutuksen ikäihmisiin.

Luomasen ja Vedenpään elämänpolut ovat kulkeneet samoja latuja, vaikkakin eri suunnilla. Levonperältä kotoisin oleva Vedenpää lähti aikanaan työn perässä Ruotsiin, niin teki myös Luomanen.

– Olin siellä viisi vuotta, mutta koti-ikävä voitti. Vaimon hain Ruotsista, vaikka suomalainen hänkin on. Sitten muutimme Lietoon, missä työskentelin ensin pitkään Sertolla, sitten Hellaksella, mistä jäin eläkeputkeen. Nyt olen jo vanhuuseläkkeellä, Luomanen kertoo ja selittää, miten Simon laulut puhuttelevat juuri hänen sukupolveaan.

– Meidän oli pakko lähteä työn perässä muualle ja moni meistä on alkanut kaivata kotiin näin vanhemmalla iällä. Levyn nimikkokappale, Kotikoivu kertoo juuri tästä ikävästä. Tuntuu tosi hyvältä, kun saa laulaa historiaa ihan oikeasta elämästä.

Vedenpään kotikoivu on edelleen pystyssä hänen synnyinkodissaan Leimolassa.

– Sitä on katseltu monina iltoina, Vedenpää kertoo.

Miesten elämät yhtenevät siinäkin, että kumpikin heistä ovat menettäneet isoveljensä liian aikaisin.

– Isoveli kertoo menetyksen tuskasta ja se oli minulle ylivoimaisesti vaikein laulettava. Harjoittelin laulua kotona pitkään, sillä se loppui minulla aina kesken kyyneliin. Laulajan on vain opittava kovettamaan itseään sen verran, että pystyy laulamaan tunteisiin menevän laulun. Liikaa sitäkään ei saa tehdä, sillä laulussa täytyy kuulua tunne. Se on sellaista tasapainoilua.

Vedenpään isoveli kuoli noin 30-vuotiaana, heidän äitinsä syntymäpäivänä.

– Isäni kuollessa olin aika nuori ja isoveli oli minulle eräänlainen isän korvike. Olimme hänen kanssaan samalla aaltopituudella ja pystyimme puhumaan asioista kahden, vaikka meillä oli paljon ikäeroa, Vedenpää muistelee.

Luomasen levyä voi ostaa K-market Reisjärvestä.

#