sunnuntai 20.6.2021 | 12:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuoden 2021 Harrastajateatteri on ReTé Reisjärveltä: "ReTé on kaikenikäisten yhteinen teatteri, joka arvostaa aidosti yhteistyön voimaa, osallisuutta, yhdessä tekemistä ja ahkeruutta"

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 9.2.2021 klo 10:44 | päivitetty ti 12:11

Suomen Harrastajateatteriliitto on valinnut Reisjärven Harrastajateatteri ReTén Suomen Vuoden 2021 Harrastajateatteriksi.

Liitto perustelee valintaansa seuraavasti: "Harrastajateatteri ReTé on pienen paikkakunnan voimannäytös, jota ei korona ole lannistanut. ReTé on kaikenikäisten yhteinen teatteri, joka arvostaa aidosti yhteistyön voimaa, osallisuutta, yhdessä tekemistä ja ahkeruutta. ReTé jakaa myös ilahduttavalla tavalla sosiaalisessa mediassa yhdessä tekemisen iloa ja voimaa."

Liitto kiittelee ReTén päätöstä rakentaa pitäjään koko kylän yhteisen kulttuuritilan: "Talkootyö ei ole nykypäivänä itsestäänselvyys, mutta reisjärviset ovat saaneet koko kylän liikkeelle. Talkoolaisten kautta toimintaan on tullut mukaan uusia harrastajia, jotka ovat löytäneet oman roolinsa teatterin monenlaisista tehtävistä. ReTé tekee paikkakunnallaan tärkeää, tinkimätöntä ja päämäärätietoista teatteria. Harrastajateatteri ReTé on hyvä esimerkiksi taiteen yhdistävästä voimasta koko yhteisössä."

– Tuntuu kyllä upealta saada korkein mahdollinen kunnianosoitus tällä kulttuurin kentällä. Olen kuullut, että tästä kunnianosoituksesta kisataan vuosittain kovaa puoliammattilaisteattereiden (teatteri, jossa on esimerkiksi ammattilaisohjaaja ja/tai ammattilaisnäyttelijöitä) kesken. Tuntuu mahtavalta saada tunnustusta kovassa seurassa, Harrastajateatteri ReTén ohjaaja Milla Puurula-Tilli kertoo.

– Kun kerroin asiasta reteläisille, reaktiot vaihtelivat liikutuksen kyynelistä ilonkiljahduksiin. Eikä tässä kuvailemassani ollut tippaakaan ylimääräistä dramatiikkaa, vaikka teatterilaisia olemmekin, hän jatkaa.

Vuoden harrastajateatterin 2021 valinnan teki Suomen Harrastajateatteriliiton varapuheenjohtaja Minna Autere ja toiminnanjohtaja Sanna Saarela. Vuoden Harrastajateatteri valitaan vuosittain. Suomen harrastajateatteriliittoon kuuluun noin 540 jäsenteatteria.

Harrastajateatteriliiton toimikunta jakoi tänä vuonna poikkeuksellisesti myös kunniamaininnan Helsingin Gayteatteri HGT ry:lle sen rohkeasta vaikuttamisesta ja kantaaottavasta työstä tässä ajassa, jossa sateenkaari-ihmisten oikeudet eivät ole vieläkään itsestäänselvyys kaikkialla. Helsingin Gayteatteri HGT ry. on malliesimerkki siitä, kuinka taiteen voimalla voidaan vaikuttaa ja edistää ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Esitykset ovat uniikkeja, taiteellisesti kunnianhimoisia ja merkityksellisiä sekä tekijöille että katsojille.

Vuosi sitten ReTé työsti paikallisen kirjailijan Tapani Hyvösen kanssa kotikuntamme historiaan sijoittuvaa ihmissuhdedraamaa.

– Kun korona pakotti meidät pitämään taukoa näytelmän harjoituksista, päätimme, että on aika keskittää energia kesäteatterikatsomon rakennusprojektiin. Se sai alkusysäyksen tarpeestamme saada oma kulttuuritila, jossa voisimme paitsi harjoitella ja toteuttaa näytelmiemme esitykset, myös tarjota kuntamme muille kulttuurin tekijöille ja tapahtumia järjestäville tahoille niiden ansaitsemat puitteet, Puurula-Tilli kertoo.

Leader-rahoituksen turvin ReTé on toteuttanut 250-paikkaisen ulkokatsomon ja esiintymislavan. Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu samalla tontilla oleva suojelukohteen, nuorisoseuran talon kunnostaminen kaikkien kuntalaisten kulttuuriolohuoneeksi.

Viime kesän teatterilaiset käytännössä asuivat teatterityömaallaan. Talkootunteja tehtiin kaikkiaan 1260.

– Tuolloin meille reteläisille realisoitui jälleen ajatus, että teatteri on tapa olla olemassa yhdessä: talkoihin osallistui rete-yhteisön jäseniä vauvasta vaariin ja mummuun. Uusi katsomomme valmistuu tulevaksi kesäksi sopivasti Tanssin sun kanssasi aamuun -näytelmämme ensi-iltaan. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että olemme voineet työllistää hankkeessamme paikallisia yrittäjiä ja muita osaajia. Teemme myös yhteistyötä reisjärvisten muusikoiden kanssa, ja muun muassa maskeerauksen toteuttaa tuttu kauneusalan ammattilainen, Puurula-Tilli sanoo.

Palkinto luovutettiin ReTé:lle viime torstaina Zoomin kautta järjestetyssä tilaisuudessa. Tittelin lisäksi ReTé saa 1000 euron rahapalkinnon sekä julkaisun toiminnastaan valtakunnalliseen Repliikki-lehteen.

– Uskon, että palkinto tuo positiivista huomiota toiminnallemme ja ylipäätään kulttuurielämälle täällä. Juhlimme koronan sallimissa rajoissa ja työstämällä tekeillä olevaa näytelmäämme, Puurula-Tilli summaa.

#