tiistai 24.5.2022 | 13:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Haapajärven jalkapallojaostolle myönnettiin 1000 euron tuki – Turvattu talous takaa jalkapallotoiminnan jatkuvuuden

Emilia Tiitto
Pe 29.1.2021 klo 18:00

LähiTapiola Pohjoinen myöntää vuosittain tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Viime vuoden lopulla yksi tuen saajista oli Haapajärven Kiilojen jalkapallojaosto, jossa tukea haettiin helpottamaan taloudellista tilannetta.

– Korona-aikana tulomme vähenivät. Haimme tukea syyskuussa, ja marraskuussa saimme tietää, että meidät on valittu yhdeksi tuen saajaksi, jalkapallovalmentaja Joni Toivonen kertoo.

Syksyn hakijoita oli yllätyksellisen paljon, mutta paljon oli myös heitä, keille tukea myönnettiin. Kaksi kertaa vuodessa avattavaan Nuori Pohjoinen -hakuun tuli Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalta 54 hakemusta, joista 24 valittiin tuen saajiksi.

– Tuhat euroa on maksimisumma, jonka voi saada, ja sen me saimmekin. Haapajärvellä jalkapallo on pyritty pitämään mahdollisimman edullisena harrastuksena, jotta jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa. Tuen avulla pystymme mahdollistamaan esimerkiksi vähävaraisten perheidenkin osallistumisen jalkapallotoimintaan.

Tukea haettiin koko jalkapallojaoston voimin, minkä Toivonen arvelee vaikuttaneen tuen saantiin positiivisesti. Aikaisemmin tukia on haettu vain joukkueiden kesken.

– Jalkapallojaosto on Haapajärven Kiilojen jalkapallopuolen ylläpitäjä, joka päättää tärkeimmistä asioista. Jaostomme toimii Kiilojen seuran alaisena, ja itse edustan jaostossa valmennuspuolta, Toivonen selventää.

Toivonen sai vuosi sitten virallisen työsopimuksen ja työskentelee nyt osa-aikaisena valmennuspäällikkönä. Vaikka työ kahmaisee ison osan Toivosen ajasta, on se myös sen arvoista.

– Nykyaikana on edellytys, että mikäli toiminnan halutaan olevan laadukasta, täytyy siitä olla vastaamassa palkattua väkeä. Toki moni toiminta pyörii myös innokkaiden vapaaehtoisten avulla.

Toivosen into jalkapalloa kohtaan pohjautuu omaan pelitaustaan, sillä hän on potkinut palloa 4-vuotiaasta saakka.

– Oma peliurani päättyi vuonna 2017, mutta päätin, että ellen voi itse pelata, haluan panostaa siihen, että lapset pääsevät harrastamaan lajia. Näin pysyn itsekin jalkapalloharrastuksessa mukana.

Valmentajana Toivonen on ylpeä nähdessään omien jalkapallokasvattiensa kehittyvän.

– Emme valmenna lapsia ja nuoria ainoastaan hyviksi pelaajiksi, vaan myös hyviksi ihmisiksi.

Tänä vuonna Kiilloilla on yhdeksän jalkapallojoukkuetta, joista kuutta Toivonen valmentaa. Omien joukkueidensa ohjaamisen lisäksi valmennuspäällikön tehtäviin kuuluu avustaa muiden joukkueiden valmentajia sekä osallistua harjoituksiin ja suunnittelutyöhön.

– Nuorimmat pelaajamme ovat 3-vuotiaita ja vanhimmat täyttävät tänä vuonna 16. Tavoitteenamme on jatkaa joukkueita vielä joskus aikuisuuteen asti. Vaatii kuitenkin töitä pitää harrastajamäärät korkeina, Toivonen arvelee.

Pienimpien pelaajien treeneissä keskitytään kehonhallintaan leikkien ja temppuratojen avulla. Vanhimpien pelaajien kohdalla taktiset vaatimukset kuitenkin kasvavat, jolloin pelin syvempi ymmärrys tulee tarpeeseen.

– Ikinä ei kuitenkaan ole myöhäistä aloittaa, ja jos harrastus kiinnostaa, minuun voi ottaa rohkeasti yhteyttä. Toki jalkapallon aloittaminen myöhemmällä iällä vaatii sen, että on valmis tekemään hommia, jos haluaa kehittyä.

Valmentajana Toivonen on päässyt todistamaan myös nopeaa kehitystä.

– Lähipiiristäni esimerkkiä eräs tyttöpelaaja, joka aloitti pelaamisen yli 10-vuotiaana, ja nyt 15-vuotiaana kolkuttelee oman ikäistensä maajoukkueitten ovia. Tähän on mahdollisuus päästä, jos on valmis tekemään töitä.

Vaikka poikkeusolot ovat vaikuttaneet niin harrastuksen taloudelliseen tilanteeseen kuin harjoittelumääriin, saattoi viime keväällä olla myös positiivisia vaikutuksia.

– Korona-aika pelaajamäärämme ovat kasvaneet 30 pelaajalla. Koulujen etäopetus saattoi osaltaan vaikuttaa tähän, kun lapset kaipasivat tekemistä kotona istumisen sijaan.

Tuen avulla pyritään varmistamaan, että lapset ja nuoret pääsevät jatkossakin liikkumaan.

– Kunnossa oleva talouspuoli on yksi osa liikuntaharrastusta. On hienoa, että saimme siihen apua, sillä epävarmana aikana ei voi tietää, mitä tuleman pitää.

Nyt tulevaisuus näyttää valoisammalta monissakin määrin.

– Kovat pakkaset ja lumi eivät enää estä pelaamista, sillä sisäliikuntatilat aukeavat pian, ja pääsemme jatkamaan harjoituksia laadukkaammin.

#