keskiviikko 18.5.2022 | 15:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valmistelut viimeistelyä vaille valmiit – Honkavuoren SM-hiihtoihin enää 14 päivää

Kaija Tuompo
To 28.1.2021 klo 07:00

Pyhäjärven Honkavuorelle on rakentunut yksi Suomen hienoimmista hiihto-, ulkoilu- ja tapahtumapaikoista. Tulikasteensa se saa parin viikon päästä, kun Suomen hiihdon parhaimmat ottavat toisistaan mittaa sen laduilla. Covid-19 toki piti järjestäjiä jännityksessä vielä tovi sitten, mutta lupa kisojen järjestämiseen on nyt saatu.

Alustavan aikataulun mukaan perjantaina aamupäivällä kisat starttaavat perinteisen hiihtotavan parisprintin karsinnoilla ja iltapäivällä hiihdetään finaalit.

Lauantaina hiihdetään vapaan hiihtotavan naisten 10 km aamupäivällä ja miesten 15 km iltapäivällä. Kilpailuihin startataan väliaikalähdöllä. Kisojen päätöspäivänä, sunnuntaina, hiihdetään vielä sprintin henkilökohtaiset kisat. Hiihtotapana perinteinen ja karsinnat alkavat puolen päivän aikaan.

Honkavuorella ollaan ahkeroitu ja kisapaikat alkavat olla kunnossa. Sprintit hiihdetään 1,6 km ladulla ja lauantain matkat 5 km lenkkeinä. Kisoihin ilmoittautuminen vielä jatkuu, mutta tällä hetkellä Honkavuorella arvioidaan perjantaina olevan noin 150 ja la-su noin 250-300 hiihtäjää. Tällä hetkellä kaikki huoltokopit ovat jo varattuja.

Pyhäjärven majoituskapasiteetti on myös muutamaa hajapaikka lukuun ottamatta täynnä ja tällä hetkellä majoitusta kartoitetaan ja varataan Kiuruvedeltä ja Pihtiputaalta. Nyt, jos jollakulla on Pyhäjärvellä vielä tarjolla vapaa mökki/talo, kannattaa soitella Leskisen Paavolle, hän hoitaa keskitetysti kisamajoitukset.

Korona vaikuttaa harmillisesti kisoihin siten, että yleisöä ei kisapaikalle voida ottaa. Lopulliset ohjeet kisojen aikaiselle toiminnalle tulevat AVI:lta tämän viikon lopulla.

Koska yleisöä ei voida tapahtumaan ottaa mukaan, suunnitteilla on n. 10 euron hintainen virtuaalilippu. Sen ajatuksena olisi päästää katsoja ”kurkkaamaan verhon taa” ennen ja jälkeen kilpailua. Virtuaalilipun sisältö ja lopullinen hinta ovat vielä keskustelun alla. Koska Yle televisioi kisat, täytyy heidän kanssaan sopia millaista materiaalia virtuaalilipuilla voitaisiin lähettää. Päällimmäinen tahtotila kuitenkin on, että katsojat pääsevät mahdollisimman lähelle autenttista kisatunnelmaa kotisohviltaan ja samalla voivat tukea järjestävää seuraa, jolle lipputulot toki olisivat olleet erittäin tärkeät.

Erityisesti Pyhäjärvisten kisafiilistä varmasti nostattaa Pohti SkiTeamin menestys koko joukkueena Suomicupin hiihdoissa. Puhumattakaan Joni Mäen uskomattomasta hiihtovireestä tällä kaudella.

Vaikka ei niin innokas penkkiurheilija olisikaan, jos sattui television ääreen viime sunnuntaina, kun Salpausselällä hiihdettiin miesten viestin MC:n ankkuriosuutta, voi ylpeänä pyhäjärvisenä sanoa kokeneensa sykähdyttävän urheiluhetken. Näitä ilon hetkiä on siis lupa odottaa “kotikisoistakin”. Järjestelytoimikunta ja vapaaehtoiset ovat tehneet pitkän päivätyön, että SM-kisat saadaan onnistuneesti vietyä lävitse.

Pauli Pesonen on johtanut kisojen järjestelyorganisaatiota ja hiljalleen vastuuseen on siirtymässä kisojen johtajana toimiva Esa Ryynänen. Tapahtumajohtajana toimii Kauko Tikkanen ja tiedottamisesta vastaa Ossi Savolainen. Yhteystiedot ja ajantasaista tietoa kisoihin liittyvistä asioista päivitetään koko ajan kisojen nettisivuille; SM 2021 Pyhäjärvi. Ilmatieteenlaitoskin lupailee hyviä hiihtokelejä, joten kaikki edellytykset onnistuneelle kisaviikonlopulle on olemassa. Nyt vaan kotikatsomot kuntoon ja virtuaalikannustus käyntiin.

#