sunnuntai 28.2.2021 | 04:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Timo Ypyän unelma säältä suojassa rakentamisesta toteutui joulukuussa: Rakennuskaksio aloitti taloelementtituotannon

Outi Levä
Ti 19.1.2021 klo 14:50

Iso omakotitalon seinäelementti seisoo valoisassa teollisuushallissa valmiina ja odottaa pakkausta ja siirtoa varastoon. Rakennusyrittäjä Timo Ypyä myhäilee tyytyväisenä, kun monen vuoden haave päästä rakentamaan katon alla toteutui.

– Viisitoista vuotta olen toiminut yrittäjänä ja olemme tehneet elementointia osittain taivasalla. Nyt rakennamme elementit sateelta suojassa ja ergonomisissa työasennoissa. Tämä on minullekin iso juttu, sanoo Ypyä.

Uuden yritystoiminnan käynnistäminen vaatii hyvää suunnittelua, toimivia verkostoja ja paljon yhteistyötä. Kärsämäen Teollisuuskiinteistön omistama teollisuushalli oli kylmillään. Nihakin yrityspalvelupäällikkö Arto Junno soitti ja vinkkasi elementtituotantoon sopivasta tilasta. Ypyän unelma alkoi toteutua.

– Viime vuoden lopulla halliin laitettiin lämmitys ja se sähköistettiin uudelleen. Osan laitteistosta ostin pääkaupunkiseudulla toimivalta Rakka-Asunnoilta. Nyt syksyllä pihalle rakentamamme valmiin tavaran varasto on elementtejä täynnä.

Joulukuun alussa valmistuivat ensimmäiset elementit. Ne ovat ulkopuolelta valmiita ja välimaalattuja. Ikkunat ja smyygit ovat paikoillaan. Smyygilauta peittää ikkunan ulkopuolen ja talon ulkoverhouksen väliin syvyyssuunnassa jäävän tilan. Ne maalataan valmiiksi paikan päällä. Taloelementeillä riittää Ypyän mukaan kysyntää.

– Yhdeksänkymmentä prosenttia tilaajalle rakennettavista taloista on myyty ja tarjouspyyntöjä tulee jatkuvasti.

Nyt elementit odottavat kuljetusta rakennuspaikoille. Huhtikuun alussa kuljetusliike siirtää ne rakennuspaikoille Etelä-Suomeen.

– Elementtien siirto on oma operaationsa, niiden kuljettamiseen tarvitaan kaksikymmentä yhdistelmää, laskee Ypyä.

Elementtien rakentaminen kolminkertaistaa yrityksen liikevaihdon. Rakennuskaksion palkkalistoilla on nyt yrittäjäpariskunnan lisäksi neljä työntekijää, yksi Nivalasta ja Ylivieskasta ja loput Kärsämäeltä. Ypyän Minna-puoliso pakkaa elementtejä ja siirtelee niitä trukilla ja tekee toimistotöitä. Ypyä kehuu porukkaansa.

– Työntekijät ovat osaavia ja työnteko tällaisessa pienessä porukassa on aivan erilaista kuin isoissa elementtitehtaissa, joissa tehdään usein vain yhtä vaihetta. Meidän päivään mahtuu monenlaista. Rakennamme seitsemästä puoli neljään. Se riittää vaikka olemmekin joustavia.

Kiitosta Ypyä jakaa myös Junnolle, kunnalle ja Teollisuuskiinteistöille sekä Laaksojen Raudan Harrille, joka toimittaa elementtien kaikki rakennustarvikkeet. Ypyän mukaan tehtaan kapasiteetti riittää enempäänkin, kuten uusille omakotitalosta haaveileville.

– Kuvat saadaan kyllä. Myös suunnittelupalvelu toimii, Insinööritoimisto Torvinen Kajaanista suunnittelee.

Yritystoiminnassa riittää jatkuvasti kehitettävää, niin myös Rakennuskaksiolla.

– Tarvitsemme lisää varastotilaa, sitä suunnitellaan keväälle, sanoo Ypyä.

#