sunnuntai 17.1.2021 | 04:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tukkitallousneuvos Paavo J. Laajalahti kolumnissaan: Eläkeputki-haastattelu

”Soita Humu-Pekka, soita Humu-Pekka, se kulkurin valssi ja sottiisi…”

To 7.1.2021 klo 11:16

Eläkkeellä oleva tyhjäntoimittaja Huuko Humpuukimäki haastatteli bääministeri Anna Samariinia vuodenvaihteessa. Tässä otteita kyseisestä haistattelusta, joka oli pitkä kuin näläkävuosi v.1867.

Rouva sääministeri, pitkä vääntö tästä eläkeputkesta saatiin vihdoin päätökseen. Mikä on henkilökohtainen mielipiteenne kyseisestä putken poistosta?

– Tätä putkea on pyöritelty ja käännelty vuosikaudet työmarkkinapöydissä sekä hallitusten ilta- ja aamukouluissa. Vastuksilla se on ollut jo tarpeeksi, joten joutikin se tuonne Kolera-altaaseen. Harakan Timo kävi sen sinne roivaamassa, siellä se nyt on silakoiden kutupaikkana. Tuo putki on tehty jostakin happoteräksestä, ei se ainakaan tuhanteen vuoteen ruostu puhki. Putki oli jossain vaiheessa vajaan vuoden tuolla Narikkatorilla koirien ja ohikulkijoiden kusitolppana. Mutta ei siihen tuona aikana tullut pienintäkään ruostepisaraa, luja on putki.

Rouva hääministeri, mikä on viestinne pitkäaikaistyöttömille, jotka tulevat kärsimään taloudellisesti putken poistosta?

– On se kumma, aina ollaan napisemassa ja valittamassa päätöksistä, joita teemme. Eikö nuo valittajat ymmärrä, että jostain on säästettävä. Ei muuten valtion rahat riitä EU:n tukipaketteihin. Jostain on myös saatava rahaa tuonne vihreän Humu-Pekan puuhailuihin, ei nuokaan touhut ilmaisia ole. Kyllä me täällä hallituksessa tiedämme ettei pitkäaikaistyöttömille töitä löydy sen kummemmin, vaikka putki hävitettiinkin.

Rouva sääministeri, eikö teitä huolestuta mahdollinen puolueenne kannatuksen lasku, kun näitä vaalejakin on tulossa?

– Ei huoleta pätkän vertaa, näitä vaalejahan tulee ja menee, pääasia on oma iso tilipussi. Huomautan toimittajaa siitä ettei tässä ole oltu toimettomana, SDP on puolustanut pienituloisia eläkeläisiä. Rinteen Antti lupasi toissa vappuna vappusatasen pieneläkeläisille, tietysti tuo satanen oli huuhaata. Kuitenkin Antilta oli hyvä veto tuo lupaus, sillä voitettiin täpärästi viime eduskuntavaalit. Pitääkin viedä Antille jonkinlainen pullapussi, jos ne sattuisi tuolla Elannon myymälässä olemaan hyvässä tarjouksessa. En olisi nyt hallituksen pomona ilman tuota Antin vappusatasta, kyllä Antti on pullansa ansainnut. Lisäksi olen itse lupaillut vähäväkiselle työväelle nelipäiväistä työviikkoa. Eihän se tietenkään ole mahdollista, mutta aina siinä saa muutaman äänestäjän tuollakin lupauksella höynäytetyksi puolueeni kannattajaksi. Lisäksi olen kuullut, että numismaatikot kiittelevät kilvan Anttia vappusatasesta, siitä onkin tulossa melkoinen menestys tuolla keräilypiireissä. Aidosta satasesta ollaan valmiita maksamaan satojatuhansia, tosin vielä niitä ei ole löytynyt. Yksi satanen on nyt tarkan tutkinnan alla, setelin aitous selvinnee tuossa loppiaisen tienoilla. Tutkinnan alla olevassa setelissä on Antin kuva niin kuin kuuluukin, mutta kädessä oleva vappupallo on sininen, kun sen kuuluisi olla punainen. Epäilys on, että seteli on väärennös ja on tuon Orpo-pojan touhuja.

Arvoisa jääministeri. Vasemmistoliiton kenttäväki on arvostellut kovin sanoin tuota putken hävitystä. Miten saitte puolueen ministerit puoltamaan esitystä?

– Se on sillä tavalla ettei minkään puolueen ministerit kuuntele kansan ääntä, kyllä se oma etu on kaiken muun edellä. Kuka sitä omaa oksaansa rupeaa sahaamaan, on ne sen verran hyviä hommia nämä ministeripestit ettei näistä aivan hevillä lähdetä. Tästä antoi hyvän mallisuorituksen tämä meidän vihreä ulkoministeri Humu-Pekka, joka tököttää ministerinä edelleen kuin tatti.

Tievoksi vielä: Tähän kirijotukseen saatto tulla joitaki lyöntivirheitä, nämä minun silimälasit on huonot. Lasit pitäs uusia, sitte ostan uuvet ku saan tuon vappusatasen tilille. On näissä kehyksissä vielä toinen linssi paikollaan, sillä vielä näkkee hämärästi jotaki.

Kirjoittaja on haapajärvinen, entinen risutallousneuvos Paavo J. Laajalahti.

#