sunnuntai 17.1.2021 | 05:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Reisjärvinen Simo Vedenpää muistelee kirjoituksessaan opiskeluaikoja ja Nivalan kurssikeskusta: Makolan mohikaanit

To 7.1.2021 klo 11:11

Kauan sitten valkeni sekin aamu, että kun nousin uuteen päivään, sain aamukahvin juotuani lähteä kävelemään puskaperän tienhaaraan ja siitä Silomaan linjurilla Reisjärvelle. Olin saavuttanut ikäpykälän, että kelpasin kortistoon. Reisjärven työnvälitystoimistossa istua jökötti pienehkö tiukkailmeinen Sievistä lähtöisin oleva punakka mies nimeltä Benjamin Haikola.

Reisjärvelle oli tekeillä Halosen hallit ja tietysti vähän jokaisen työttömän mielessä liikkui, että jospa vaikka sinne. Lähelle kotoa. Meitä oli ikäisiäni liuta poikia ja Haikola päätti ottaa tilaisuudesta vaarin ja siivota Reisjärven työttömyys tilastoja heti muutamalla päällä. Hän esitteli meille eri kurssimahdollisuuksia ja katsoi silmiimme päättäväisesti ja ilmekään ei värähtänyt kun lupasi, että kuhan pojat hankitte ammatin niin Haloselle töihin.

Olimme iloisia kuin väki Kaanan häissä kun pöytään ilmestyi tarjoamista.

Saimme litterat ja niin matkasimme Nivalaan, jonne oli valmistunut vähän aikaisemmin, Kalajokilaakson kurssikeskus. Meitä jäi osa levyseppähalliin, osa meni sorvariksi ja osa puuseppäpuolelle.

Ensimmäinen päivä kun hämärtyi iltaa kohti, ajoi kurssi keskuksen pihaan pienehkö linjuri. Meidät asunnottomat vieraspaikkakuntalaiset poimittiin kyytiin ja auton nokka kääntyi kohti korpea. Kuski aukaisi nauhurin autossa ja sieltä alkoi kuulua: ”Tuonne synkimpään aavikon laitaan ajoi kuoleman viikate mies…” Mikäs siinä, kaunis laulu, mutta kun se soi joka päivä matkatessa ja kun Makola todella oli nuorille miehille aikamoinen syrjäkolkka. Olisimme halunneet kylälle asumaan, koska siellä oli kahvilat auki iltaisin ja tyttöjä.

Makola oli kuin lännenlehdistä repäisty. Olimme viimeiset mohikaanit siellä.

Molemmin puolin tietä nökötti rakennuksia ja osa oli autiona. Ainoa huvi oli pikku kanttiini ja sauna. Sauna oli lupa lämmittää keskiviikkoisin. No me lämmitimme lähes joka ilta. Talossamme asui yksi opettaja, joka piti silmällä meitä murrosiän loppumaininkien ohittaneita viheltäjiä. Meillä oli nyrkkeilyhanskat ja iltaisin hakkasimme toisiamme niin, että osa alkoi jo tipahdella kuin ammattikehissä.

Homma piti lopettaa, kun ei ollut valmentajaa, joka olisi käsittänyt erottaa meitä toisista. Olimme hiukan kuin Jukolan veljekset ja järjestimme erilaisia kommervinkkejä toisillemme. Välillä jälestimme ja roolit vaihtui, juoksimme karkuun toisiamme. Saimmepa mennä piiloon lukkojenkin taakse. Pahemmalta moukaroinnilta. Meille maksettiin jokunen markka päivältä ja tietysti käytimme rahat huvituksiin. Ostimme serkkuni kanssa Venäläisen kitaran puoleksi.

Puolivuotta asuimme korvessa ja sitten muutimme kylälle aivan uuteen vastavalmistuneeseen rivitaloon. Sinne tuli Reisjärveltä ja Sievistä poikia.

Nivalassa keskustassa meidän elämä valottui ihan silmissä. Kurssipäivä kun oli takana, laitoimme leveälahkeista farkkua jalkaan ja kampasimme minifokuetta eli permanentin tapaista joka oli silloin kovassa huudossa pojilla. Harjoittelimme ilmeitä ja hymyjä joita väläytimme baarissa Nivalan tosi tyylikkäille kylän tyttärille. Kurssilla muistan nähneeni senkin ihmeen ensikerran että mies kantoi korvakorua! Kävimme oikein toisessa hallissa sitä salaa ällistelemässä.

Koirat pakkasi ruiskia kintuille, kun rahaa ei ollut ja sitä ei taivaasta satanut. Niinpä yritimme säästää ja pärjätä niillä vähillä. Yritimme liftata jopa Haapajärvelle perjantaisin. Autoilijat eivät kovin mieluusti ottaneet poikia kyytiin. Niinpä kerran huiputimme automiestä. Meillä oli aika pitkät hiukset ja sidoimme paidat vyötäröltä ja keikutimme takapuoltamme kuin ainakin kylän primadonnat! Niinpäs vain auto jarrutti kohdallemme ja kyllä oli kuskin ilme kuin puusta pudonneella kun huomasi että jätkiä nousi kyytiin. Hetken aikaa oli hiljaista, kuski mietti ja punoitti. Takerrelle sitten kysyi, että Haapajärvellekö asti ne pojat matkaavat? Kurssi päättyi ja Halonen jäi vähän kuin paratiisiksi meille vastavalmistuneille levysepille.

#