sunnuntai 17.1.2021 | 04:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Resuviikot

To 7.1.2021 klo 11:03

Kun luet tätä, loppiainen on juuri mennyt (tätä kirjoittaessani se oli vielä edessä). Viimeinen ns. resuviikko on siis takana ja edessä siintää pitkä ja työntäyteinen alkuvuosi.

Resuviikolla tarkoitan siis viikkoa, jonka katkaisee jokin arkipyhä tai muu merkkipäivä. Joulu katkaisi viikon 52, sitten oli uusi vuosi ja tällä viikolla loppiainen. Seuraavan kerran arki katkeaa vasta pääsiäisenä, maalis-huhtikuun vaihteessa ja siihen se sitten tyssää, sillä tänä vuonna niin juhannusaatto, jouluaatto kuin uuden vuoden aattokin osuvat perjantaille ja juhlat juhlitaan viikonloppuina suit sait sukkelaan.

Vaikka resuviikko ei kuulosta kauhean mairittelevalta, en millään muotoa antaisi niitä pois. Käyttämäni nimityshän ei ole millään muotoa virallinen – niin minulla on vain aina ollut tapana näitä tiettyjä viikkoja nimitellä. Arkipyhä rikkoo viikon, eli siitä tulee ”resu”. Jokaisella pyhällä on tarkoituksensa ja nämä vuoden vaihteen tienoille osuvat arkipyhät ovat aivan paikallaan. Niiden aikaan on hyvä hetki hieman huokaista ja kerätä voimia tuleviin koitoksiin. Edessä on siis tiukka vuosi sen suhteen.

Resuviikoissa on myös se ominaisuus, että ainakin omalla alallani niihin täytyy varautua etukäteen hyvissä ajoin. Kaikkia lehden vaatimia töitä ei yksinkertaisesti ehdi tehdä lyhyempien työviikkojen aikana. Kiitos upean avustajajoukkomme, paniikki ei päässyt iskemään tänäkään vuonna.

Yhteiskunnallisesti resuviikot muistuttavat myös heinäkuuta, jolloin Suomi on epävirallisen virallisesti kiinni eikä ketään saa kiinni mistään. Välipäivinä tilanne on lähes sama, ei ihan, mutta melkein.

Hyvää alkanutta vuotta!

#