sunnuntai 17.1.2021 | 05:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pauli Kinnarinen kolumnissaan: Näköpotero

La 2.1.2021 klo 10:00

Konsta Pylkkänen, Havukka-ahon ajattelija, on kirjailijamestari Veikko Huovisen luoma fantasiahahmo.

Konsta oli kiinnostunut kaikesta siitä mitä elämässä ja ympäristössä tapahtui. Konsta teki tarkkoja tutkimuksia ja havaintoja. Hänen mielestään maailman menoa piti katsella hieman laajemmasta näkökulmasta. Kainuulaiselta savottakämpältä nähtynä Konsta havainnoi elämänmenoa maapallolla ja yleensä kaikkeusnäkymiä. Havainnot Konstan näköpoterosta olivat tarkkoja ja huimaavia:

”Kaikki olevainen pyöriä juppasee kartaaniakselinsa ympäri. Ja se pyörii tuo pallo, ja sen mukana kiersivät yhtä pirun viuhakkaa ihmiset ja hevoset, kissat ja pässit, mehtikanat ja petäjät, pilvenpiirtäjät ja pellavaloukut, rautatiet ja hauet ja matikat, kunnanvaltuustot ja muikkunuotat ja siinä oli vaikka minkälaista porukkaa ja häntäsakkia. Siinä he mennä suhahtelivat rinta rinnan hullut ja hyvätapaiset, halvat ja aatelismiehet, köyhät ja rikkaat, porvarit, talonjussit ja työmiehet, siinä piirrättelivät kulkusällit ja suurlähettiläät, kadunlakaisijat ja keisarimiehet, eikä kukaan päässyt eroon toisistaan, ei kellään ollut asiaa hyvin kauas tanteresta. Mitä nyt joku ylpeämpi sahrautui helikopterilla peninkulman korkeuteen, niin alas oli tultava päivän eli parin päästä - Ja oli niitä monenlaisia ammatinharjoittajia, oli metallurkia, jyrsijätä, viikateseppää. Etustajata, iskelmälaulajata ja mikä se oli se yksi... se tiploomikosmetolooki... siitä hän ei ole varma millä alalla se työhelee. Olisiko niitä uusia terveyssisaria? Siinä sitä tosiaan oli rahvasta, oli lättäjalkaa ja pallisilmää, rampaa ja rujoa, leipäsutta ja pesukarhua useansorttista hunteloa ja turistia.”

Siinä ne olivat ja ovat ne maaelämän keskeiset elementit. Konstan maailmanselitys pätee, siihen ei ole paljon lisäämistä. Konsta tutki tarkasti muutakin: kuten viisautta, mittarimatoa ja kusiaista.

Veikko Huovisella oli oma näköpotero ja sekin oli hyvin varustettu ja sieltä tarkkailija katseli ja oli aina ajan hermolla ja näki kauas...

”Mitenkähän EU:n ja Emun loppujen lopuksi käy? Historian opetuksen mukaan kansat ja kansallisuudet riitelevät alinomaa. Omaisuuksien, rahan ja vallan tiimoilta on käyty sotia iän kaiken, puhumattakaan pienemmistä konflikteista. Miten nyt, kun Euroopan kansoilla on yhteinen kassa eli budjetti, josta varoja jaetaan ja anotaan. Ilman muuta ne katkeroituvat, jotka katsovat saaneensa vähemmän. Ilman muuta on selvää, että suuret, joilla on enemmän edusmiehiä, voittavat äänestyksissä. Epärehelliset esittävät kirkkain otsin omia laskelmiaan. Tyhmän rehelliset häviävät kuten aina.”

Nyt tiedämme kuinka tarkka ja oikeassa Huovisen kaukonäkö oli. Hyvin on tarkkailun tulos aikaa kestänyt. Maapallo vain mennä karnuttaa omalla ykstotisella radalla kartaaniakselinsa ympäri... edelleen.

Kirjoittaja on haapajärvinen historian harrastaja.

#