sunnuntai 17.1.2021 | 04:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Honkavuoren hiihtokausi avattiin Pyhäjärvellä jouluksi – Lisää lunta kaivataan toki vielä

Kaija Tuompo
Ti 29.12.2020 klo 14:21

Honkavuoren hiihtokeskuksen kehittäminen ja pyhäjärvisten liikuntamahdollisuuksien parantaminen on ollut jo vuosia jatkuvaa, määrätietoista työtä. Tämäkään vuosi ei tehnyt siinä poikkeusta. Alueella on tehty muutos- ja kunnostustöitä oikein urakalla. Keväästä asti siellä on liikkunut isompia ja pienempiä koneita erilaisissa tehtävissä. Lamminahon Ahton hankkeet Ikihonka I ja Ikihonka II ovat pitäneet talkooväen kiireisenä, jotta kaikki suunnitellut työt tulevat tehdyksi ajallaan.

– Keskipiste Leader myönsi Lamminahon Ahtolle rahoituksen kyseisiin hankkeisiin. Jotta avustus on mahdollinen, täytyy hankkeissa olla aina yhteisöllinen, kaikkia hyödyttävä alueellinen näkökulma, kertoo sihteeri ja rahastonhoitaja Iiris Puro.

– Honkavuorella on näiden hankkeiden tiimoilta korjattu valaistusta ja rakennettu alikulkuputki, jotta kisoja seuraavan yleisön on turvallista liikkua. Pysäköintialueitta on rakennettu lisää, myös se lisää alueella liikkujien turvallisuutta. Lisäksi tänne on tulossa kokonaan uusi frisbeegolfrata ja kuntoportaiden rakennus on jo aloitettu. Latuprofiileja on levennetty ja valaistukset uusittu. Nyt ladut täyttävät FIS tyyppihyväksynnän ja näin ollen mahdollistavat arvokisojen järjestämisen Honkavuorella, Puro jatkaa.

Rahoituksen saaminen edellyttää myös noin 60 prosenttia talkootyöosuutta kustannuksista. Talkootunneista tulee pitää tarkkaa työseurantaa, joka toimitetaan hankeraportoinnin mukana.

– Honkavuorella onkin pieni, mutta tehokas talkooväki ahkeroinut keväästä asti Jarkko Huttusen johdolla. Talkootyötä on tehty tuhansia tunteja ja työt jatkuvat edelleen, joten suuri kiitos tähänastisesta talkoolaisille. Hankkeiden osalta Ikihonka I päättyi syksyllä, mutta Ikihonka II jatkuu vielä ensi vuoden puolelle, Iiris Puro toteaa.

Honkavuorelle on myös valmistunut Pyhäjärven kaupungin rakennuttama upouusi huolto- ja tennishalli. Se on 854 neliön suuruinen monitoimitila. Siinä on asfalttipohja, joka on päällystetty urheilupinnoitteella. Runko on teräksestä ja se päällystettiin tupla PVC-pinnalla.

Hallia lämmitetään kahdella 60 Kw termostaattiohjatulla lämmittimellä. Hallissa on juoksusuora ja tenniskenttä, hiihtokaudella tenniskentän alue päällystetään suojamatolla ja siihen pystytetään 20 kevytrakenteista suksien huoltokoppia. Halli on läpiajettavissa autolla joten suksihuolto toimii sujuvasti tarvikkeiden kuljetustenkin osalta. Lamminahon Ahto vuokraa hallia Pyhäjärven kaupungilta talvikaudelle hiihtotoimintaa varten. Rakennuttamiskustannuksiin kaupunki sai avustusta Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta.

SM-hiihdot Honkavuorella järjestetään tämänhetkisen tiedon mukaan 12.-14.2.2021. Kisajohtaja, Lamminahon Ahton varapuheenjohtaja Esa Ryynänen kertoo valmistelujen olevan ihan hyvällä mallilla.

– Olen iloinen, että saimme jouluksi hiihtolatua kilometrin verran. Ensilumenlatu on pyhäjärvisille maksuton, joten hiihtämään vaan. Nyt tietenkin toivotaan, että saisimme pakkasta vähintäänkin 10 astetta, jotta voisimme tehokkaasti tykittää lunta varastoon ja lisää latuja käyttöön. Ei yhtään haittaisi, vaikka sitä tulisi taivaaltakin lisää, Ryynänen toivoo.

– Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tehtävääkin, mutta ihan hyvin aikataulussa ollaan. Toivotaan vaan, että koronarajoitukset eivät enää muuttaisi tilannetta ja voisimme pitää kisat yleisötapahtumana. Uusi halli toimii kisojen aikana huolto- ja pukeutumistilana. SM-kilpailut ovat varmaankin ensimmäinen hallin ja uudistuneen alueen toimivuuden testi, sanoo Ryynänen.

Kaikkien liikuntakeskuksen rakentamis- ja parannustöissä mukana olleiden yhteinen toive on, että ihmiset käyttävät Honkavuoren liikuntamahdollisuuksia ahkerasti ja myös uudelle hallille löydetään mahdollisimman monipuolista käyttöä tulevaisuudessa.

– Hiisituvan kahviotakin pyritään pitämään auki nykyiset koronarajoitukset huomioiden, toteaa Iiris Puro.

#