sunnuntai 17.1.2021 | 05:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Talousvesi keittokehotus jatkuu Haapajärvellä edelleen – Verkoston klooridesinfiointia jatketaan, kunnes riittävän klooripitoinen vesi saavuttaa kaikki verkoston ääripäät

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 29.12.2020 klo 13:42

Talousvesi on edelleen keitettävä osassa Haapajärven Vesi Oy:n verkostoa.

Keittokehotus koskee Haapajärven kaupungissa osaa Oksavan kylää, Aholan kylää, Parkkilaa, Parkkilan vesiosuuskuntaa, Kuusaata, Kopolaa ja Jokelankylää. Tarkemmin Oksavan kylän alueella Patotie, Oksavan myllytie, Pekolantie, Siirontie, Leipäläntie, Karhitie 7 ja 1, Mutkantie, Nurkkalantie, Aholantie junaradan pohjoispuoli, Hirvasnevantie, Teppakuja, Ojapuhdontie, Ranttilantie, Joenrannantie, Petkelkankaantie, Takalontie, Metsäperäntie, Kuivaalantie, Aholan kylä, Parkkilan kylä, Koposperä, Kiusanperä, Veivarinperä, Olkkola, Jokelankylä ja Kuusaa.

Verkoston klooridesinfiointia jatketaan, kunnes riittävän klooripitoinen vesi saavuttaa kaikki verkoston ääripäät. Keittokehotusta ei voida purkaa, ennenkuin koko verkoston alue on saatu kloorin avulla puhdistettua.

Vesilaitos tekee juoksutuksia kloorin leviämisen nopeuttamiseksi ja eilisessä tiedotteessa asukkaitakin muistutettiin normaalista veden käytöstä, esim. pesuvetenä, joka sekin edistää kloorin leviämistä verkostossa.

– Epidemian syyksi on varmistumassa kampylobakteeri, jota on löytynyt sekä sairastuneiden ulostenäytteistä, että vedestä. Epäpuhtaudet ovat päässeet verkostoon Oksavan säiliön kautta. Säiliö on jo heti tapahtumaketjun alussa ohitettu ja huonokuntoinen säiliön osa poistettu käytöstä. Säiliötä on nyt saneerattu ja puhdistettu, Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen ympäristöjohtaja Sanna Räty kertoo.

Vesi tuoksuu kloorille ja siitä on tullut jonkin verran yhteydenottoja. Vettä voi käyttää keitettynä talousvetenä ja keittämättömänä esim. peseytymiseen. Klooritonta talousvettä voi hakea edelleen omiin astioihin Parkkilan ja Oksavan kouluilta ja toimistoaikana Haapajärven veden toimipisteestä, os. Vesikatu 1.

Talousveden käyttöohjeet:

Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä 5 - 10 minuuttia.

Myös mehun laimentamiseen käytettävä vesi on keitettävä.

Mikäli vesi tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

Jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti.

Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.

Vauvojen kylvetykseen vettä voidaan käyttää normaalisti, kiinnitä kuitenkin erityistä huomiota, ettei lapsi niele vettä pesun aikana.

#