sunnuntai 20.6.2021 | 13:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvisen Maikki Parkkilan akvarelleja kansainvälisissä yhteisnäyttelyissä

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 22.12.2020 klo 14:55

Maikki Parkkilan akvarelleja on voinut bongata useissa Euroopan maissa akvarellitaiteen yhteisnäyttelyissä parin vuoden aikajanalla. Näyttelyjä tälle vuodelle on ollut Virossa, Puolassa, Slovenian Mini Castra biennaalissa sekä Ranskan Art Sante -näyttelyssä.

– Italian Urbinon juhlanäyttely siirtyi koronan takia ensi vuodelle, mutta sinne valittu työni Fantasia nuoresta kuuluisasta renessanssin taiteilijasta Raphael Sanziosta on jo Italiassa. Tarina kertoo, että hänestä ei ole olemassa yhtään valokuvaa ja taiteilijat ovat maalanneet häntä muistikuvien perusteella. Näyttelyn teema oli maisema Italiasta tai Raphaelista, Parkkila kertoo.

– Olen hakenut näihin ihan omasta mielenkiinnosta, ja onhan se ”bonusta” taiteilijalle aina, kun tulee valituksi.

Kansainväliset näyttelyt ovat hyvin suuria tapahtumia, esimerkiksi Ranskan näyttelyssä oli 300 akvarellia 60 maasta.

– Suomesta oli minun lisäkseni kolmen muun tekijän töitä. Näyttelyihin mukaan pääsevät työt valitsee eri maista koostuva ammattilaisraati. Esimerkiksi Ranskan raadissa oli noin 20 jyryttäjää, Parkkila kertoo.

Kansainväliset akvarellinäyttelyt ovat hyvin suosittuja, koska ne yhdistävät taiteilijoita ympäri maailmaa niin verkossa kuin näyttelytapahtumissa.

– Ne ovat usein hyvin festivaalimaisia, Parkkila kertoo ja jatkaa, – Ulkomailla akvarelleja arvostetaan paljon. On olemassa on maailmanlaajuisia akvarellitaiteen järjestöjä, kuten IWS Globe, johon kuuluu 100 maata Suomi mukaan lukien.

Näyttelyihin hakemisessa on Parkkilan mukaan omat haasteensa.

– Järjestäjämaissa kussakin on omat sääntönsä ja ehtonsa. Esimerkiksi työn koon vaatimukset voivat olla hyvin tarkkoja, johtuen järjestäjämaan kehyksistä, joihin valitut työt asetetaan. Hakemuksia löytää netistä sekä muun muassa SAY:n kautta. Mitään ilmaista hupia tämä ei ole, sillä jyrytys, postitus ym. maksuja kertyy.

– Plussaa on esimerkiksi näyttelyistä saadut osallistumistodistukset, upeat katalogit, joissa näyttelytyöt on kuvattuna ja joita voi selata ajan kanssa. Ja muun muassa Slovenian mini castra muisti myös akvarellivärein näyttelyssä olleita, Parkkila summaa ja kannustaa kaikkia niitä, joita kansainvälisiin näyttelyihin osallistuminen kiinnostaa lähtemään rohkeasti mukaan toimintaan.

– Hyvää Joulua akvarellioppilailleni ja kaikille lukijoille, Parkkila toivottaa.

#