keskiviikko 28.9.2022 | 12:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kaija Tuompo keräsi yhteen lapsuutensa jouluruokareseptejä ja makumuistoja – Kokeile sinäkin suutarinkalaa, mummolan maitokastiketta ja/tai Niemelän kartanon joulutorttuja

Kaija Tuompo
Ma 14.12.2020 klo 15:52

Tämä klassikko on ehdoton kalapöytämme osanen. Helppo tehdä ja maistuu kaikille joko perunan kanssa tai saaristolaisleivällä.

Suutarinkala

600g fileoituja silakoita tai muikkuja

½ dl karkeaa suolaa

1 ½ dl väkiviinaetikkaa

1 ½ dl sokeria

3 dl vettä

10 kpl maustepippurin marjaa

2-3 kpl katajanmarjaa

1-2 kpl porkkanoita

1-2 kpl punasipulia

Ripottele kalafileille karkea suola ja laita ne kannelliseen astiaan yön yli.

Viipaloi kuoritut sipulit ja porkkanat.

Kiehauta vesi johon olet lisännyt katajanmarjat, pippurit, sokerin, sipulit ja porkkanat. Jäähdytä ja lisää etikka.

Valuta kalafileet, kääri ne rullalle nahkapuoli ulospäin. Laita lasitölkkiin kerroksittain kalarullia ja mausteliemen sipuleita ja porkkanoita. Kaada lopuksi mausteliemi. Ravista tölkkiä kevyesti jotta liemi menee kaikkialle.

Anna marinoitua vähintään kaksi vuorokautta ennen tarjoilua.

Lipeäkala jakaa mielipiteitä myös meillä mutta tämän kastikkeen kanssa sitä rohkenee maistaa nekin jotka eivät pidä sitä lempiruokanaan.

Mummolan maitokastike

60 g voita

60 g vehnäjauhoja

1 l kermamaitoa (2 dl kermaa, 8 dl maitoa)

2 kpl keitettyjä kananmunia

½ tl suolaa

rouhittua maustepippuria

Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita hyvin. Älä ruskista!

Lisää kylmää kermamaitoa puolet määrästä, sekoita hyvin koko ajan. Kun kastike alkaa saostua, lisää loppu nesteestä. Sekoita hyvin kunnes kastike alkaa uudelleen poreilla. Hauduta kastiketta hiljaisella tulella n. 20 minuuttia. Sekoittele välillä.

Lisää kastikkeeseen hienoksi hakattu kananmuna ja suola.

Varaa tarjolle rouhittua maustepippuria jonka jokainen ruokailija itse lisää annokseensa.

Näiden torttujen maku on ehkä tärkein makumuisto lapsuuden jouluista. Äiti keitti itse täytehillon kuivatuista luumuista, mutta siinä kohdalla oikaisen ja käytän valmista torttutäytettä, joka tosin ei ole ihan yhtä täyteläistä.

Niemelän kartanon joulutortut

6,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

250 g voita

3 dl kuohukermaa

1 rkl konjakkia

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja nypi jauhoseos voin kanssa tasaiseksi massaksi.

Vaahdota kerma löyhäksi, sekoita siihen konjakki.

Sekoita konjakki-kerma seos voi-jauhoseokseen.

Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi ja laita se kylmään vähintään tunniksi, mieluiten yön yli.

Kaaviloi taikina ohueksi ja ota siitä muotilla pyöreitä kiekkoja.

Laita kiekoille lusikallinen luumuhilloa ja taita kiekko puoliympyräksi.

Sipaise veteen kastetulla sormella kiekon reunoja, ne pysyvät paremmin kiinni paiston aikana. Painele haarukalla reunat kiinni ja voitele tortut kananmunalla.

Paista 225 asteessa kunnes tortut ovat kauniin kullanruskeita.

Äitini käytti kyllä jonkin verran kuivattuja hedelmiä leivonnassa ja kiisseleissä, mutta useimmiten kuitenkin syksyllä kerättyjä marjoja kuten karpaloa, puolukkaa ja herukoita. Joulukakussa maistuu pirteä puolukka.

Puolukkakakku

2 kpl kananmunia

3 dl sokeria

31/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl jauhettua neilikkaa

1 tl jauhettua kanelia

1 tl vaniljasokeria

1 dl puolukoita

1 dl kermaa

1 dl voisulaa

Voitele ja korppujauhota rengasvuoka ja laita se kylmään odottamaan.

Sekoita vehnäjauhoihin mausteet.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Nostele jauhoseos vaahdon joukkoon vuorotellen puolukoiden ja kerman kanssa.

Lisää voisula seokseen ja kaada se vuokaan.

Kypsennä kakku 200 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia.

Anna levätä vuoassa kymmenisen minuuttia ennen kumoamista.

Voit koristella kakun sekoittamalla tomusokeriin tipan puolukkamehua ja valelemalla seoksella kakun pinnalle punaisia raitoja.

Stressitöntä joulunaikaa kaikille. Nautitaan maltilla jouluherkuista ja runsain mitoin yhdessäolosta joko digitaalisesti tai lähekkäin, kukin tavallaan ja mahdollisuuksien mukaan.

Joulu lähestyy ja lehdet pursuavat trendikkäitä jouluruokaohjeita, joita minäkin innolla tutkiskelen ja makustelen. Sitä uuden ähkyä tuskaillessani ajatukset siirtyivät omiin jouluruokaperinteisiin. Mitä minun joulupöydässäni on sellaista, joka on jo makumuisto lapsuuden jouluista? Oikeastaan aika paljonkin, vaikka toki siinä on myös matkan varrella mukaan tarttuneita herkkuja.

Äitini oli hyvä kokki ja leipuri. Hän oli ennen perheen perustamista ollut eräässä suuressa kartanossa emännöitsijänä ja niiltä ajoilta hän oli kerännyt pieneen ruutuvihkoonsa monta reseptiä, joita sitten käytti omia juhlapyhäpöytiä valmistellessaan. Tänä vuonna en siis jaa trendireseptejä, vaan muutamia äitini ruutuvihon poimintoja, joista nautin jokaisena jouluna omassa pöydässäni.

#