tiistai 1.12.2020 | 23:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Hyvätuloiset tupruttavat eniten päästöjä

To 19.11.2020 klo 18:30

Silmiini sattui Aalto-yliopiston laaja tutkimus, missä väitettiin suurituloisten saastuttavan enemmän kuin pienituloisten. Tutkimuksessa ei keskitytty suolistokaasuihin, vaan verrattiin eri tuloluokkien autoilua. Ei kai tuo niin kumma juttu ole. Kyllähän jokainen sen tietää, ettei mökinakka kitueläkkeellään voi saastuttaa. Mökinakka hyppää eläkkeenmaksupäivänä pyörän päälle ja polkaisee kettinki kitisten ostamaan läskisoosiainekset lähikaupasta. Päästöjä ei synny kuin elämän kalkkiviivoilla, kun pilliauto kiidättää mökinakan keskussairaalaan ohitusleikkaukseen. Valkotakkiset tohtorit niittaavat sepelvaltimoon vahvistusta. Keväällä teiden kaljuuntuessa mökinakka polkee taas kettinki kireällä ostamaan kirkonkylän pukimosta uutta retonkia ja lääkärin määräämää statiinia apoteekista. Näin peli jatkuu pienillä päästöillä.

Samaan aikaan herrat kurvaavat katumaastureillaan Kärsämäen ohi Saariselälle mutkamäkeen. Perillä syödään riekon rintapaloja ja liekitettyä nieriää siianmädin ryydittämänä. Ja jos ei korona olisi jumittanut lentoliikennettä, herrat hurauttaisivat kaukolennoilla Malediiveille hulahulakulttuuria tölläämään.

Tutkimuksen mukaan jo yli 50 000 tuhannen vuosituloilla pakokaasupäästöt tuprahtavat ilmoille paljon sakeammin ja korkeimmissa tuloluokissa se savu vasta pöllähtää.

Mutta hypätäänpä hetkeksi herran housuihin. Mitä iloa on kenellekään pankkitilillä vilkkuvista digitaalinumeroista? Pelimerkkien tulviessa runsaimmillaan, ihminen on taipuvainen maallisiin nautintoihin. Jos meinaat ajaa kunnon autolla, se on täällä ajassa ajettava. Näin tuumasi entinen isäntä Reisjärvellä. Muhkeat tilit pistävät herrojen housut tutisemaan rauhattomasti. On ostettava talviasuttava kesämökki, emännälle kauppakassiksi pienempi kaara ja pojan pötkylälle mopoauto.

Kitupalkkaisen mökinakan ja herraskaisten törsäilyä on sivusta helppo ymmärtää. Heille on osin jaettu menestyksen kortit jo geeneissä ja loput kortit on pelattu aivan itse.

Kirjoittaja on Selänne-lehden ”grand old man”

#