tiistai 1.12.2020 | 22:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Ystävyyden varjolla konsulttiapua

To 12.11.2020 klo 18:30

Soittaa rimputtelin toissa viikonloppuna ystävälleni Markulle, joka tekee mm. konsultointia yrittäjävetoisesti. Kyselin tyttäreni yrittäjätoimintaan liittyviä neuvoja ja vinkkejä. Jälkeen päin jäin miettimään, mikä meni ystävyyden ja mikä meni rahassa mitattavaan ammatillisen tietotaidon hyödyntämiseen. Siinäpä se. En ole varma, antoiko ystäväni neuvoja aivan hyvästä sydämestään talkoomielellä. Mutta laittakoon kaverini vain laskun jos sisimmässään niin tuntee. Toivottavasti lasku tulee olemaan sen verran pieni, että siitä tulee vain pienet luottotappiot. Mutta toisaalta soittoni nosti kehuineen kaverini ammatillista egoa niin paljon, että hän elää sillä vähintään joululle saakka. Toimin siis eräänlaisena psykologina ja vielä talkoomielellä.

Olen usein miettinyt, miltä tuntuu olla lääkärin tai juristin housuissa. Heillä on takanaan vähintään kuuden vuoden ammatilliset opinnot ja pää on älliä täynnä. Ei siis liene kumma jos lääkäreitä ei näy yleensä kauppojen hyllyjen välissä päiväsaikaan. Siinä on nimittäin iso riski, että hyvänpäivän tuttu tulee valittaneeksi peräpukamia tai vinkuvaa hengitystä normaalin rupattelun tuoksinassa. Tai kannattaako ottaa Hota-pulveria vai Asperiinia.

Helppoa ei liene varmaan juristeillakaan eli lakimiehillä. Hyvä ystävä voi alkaa kysellä neuvoa perikunnan perintökähminnästä. Tai kysellä, kannattaako oikeudessa painottaa hätävarjelun liioittelua, jotta istuminen Konnunsuolla jäisi edes vuoden lyhyemmäksi.

Meiltä lehtimiehiltä ei tulla yleensä kyselemään ammatillisen osaamiseen liittyviä asioita. Se ei nimittäin ole kovin suurta yleisöä kiinnostavaa. Pitkänokkaiset kyselevät minulta yleensä, ketä oli ammuttu iltahämärissä, kenen talo oli palanut ja kuka oli jättänyt tilittämättä verokarhulle kuuluneita euroja.

Kirjoittaja on Selänne-lehden "grand old man"

#