tiistai 1.12.2020 | 22:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Riitta Nurmimäki aloitti Reisjärven diakonina syyskuun alussa: ”Haluan auttaa ihmisiä pidemmällä tähtäimellä eli ratkoa avun tarpeen syitä, mikä kantaa huomista pidemmälle”

Satu Kangas-Viljamäki
To 5.11.2020 klo 09:49

Riitta Nurmimäki aloitti Reisjärven seurakunnan diakonina syyskuun alussa. Hän on työskennellyt alalla vajaat neljä vuotta ja Reisjärvelle hän siirtyi Rovaniemeltä.

– Sekä minut että kanttorimme Anni Hilliaho siunataan virkoihimme Piispantarkastuksessa, joka pidetään Reisjärvellä 13.-15.11., Nurmimäki kertoo.

Tässä ajassa Nurmimäki kokee tärkeimmäksi työkseen lapsiperheiden tukemisen.

– Koronan vuoksi tuen tarve on nyt korostunut. Reisjärvellä tehtiin hienoa työtä jo keväällä, kun perheille jaettiin ruokaa. Marraskuussa on taas tulossa ruuan jakopäivä perheille, Nurmimäki sanoo ja kertoo miettivänsä tarkoin, miten avun tarvitsijat saisivat oikeanlaista apua tilanteeseensa.

– Haluan auttaa ihmisiä pidemmällä tähtäimellä eli ratkoa avun tarpeen syitä, mikä kantaa huomista pidemmälle.

Auttamisen lisäksi diakonin tehtäviin kuuluu erilaisten tapahtumien, kuten myyjäisten, jouluruokailun ja erityisryhmien tapahtumien järjestämistä.

– Osa vuotuisista tapahtumista voidaan järjestää, kuten isänpäivämyyjäiset ja jouluruokailu, mutta osaa ei, kuten vierailuja eri hoito- ja hoivalaitoksiin. Tapahtumien järjestämisessä huomioimme ajankohtaiset korona ohjeistukset: Myyntipöydät asetellaan seurakuntakodille siten, että saliin ei synny ruuhkaa, minkä lisäksi rajoitamme tarvittaessa asiakkaiden sisälle pääsyä.

Diakonin tehtäviin kuuluu myös jumalanpalveluksissa avustaminen, vanhusten luona vierailu pyydettäessä sekä roppakaupalla suurelle yleisölle näkymätöntä suunnittelua ja erilaisten avustusten hakua ja niiden käytön raportointia.

– Seurakunnassa toimii diakoniatyön johtokunta, jonka kanssa kokoonnumme noin neljästi vuodessa miettimään, mikä milloinkin on ajankohtaista ja mihin diakoniatyön voimavaroja pitäisi suunnataan. He tukevat työtäni ja ovat vapaaehtoisina auttamassa eri tapahtumissa.

Valmiin ruoan jakamisen lisäksi Reisjärven seurakunta on ottanut poikkeuksellisesti tänä vuonna EU-ruokakasseja myös syksylle.

– Olemme pitäneet jo kaksi jakopäivää, mutta ruokaa on jäljellä vielä reilusti, joten sitä jaetaan edelleen. EU-ruokakasseja saa minulta kysymällä.

Seurakunta on järjestänyt tänä syksynä perhe- ja päiväkerhotoimintaa normaaliin tapaan koronasta huolimatta. Nurmimäki vastaa perhekerhosta, kanttori ja toimistosihteeri päiväkerhosta minkä lisäksi Nurmimäki hoitaa Reisjärvellä myös nuoriso-ohjaajan pestiä.

– Ensimmäisenä vuonna keskityn pääasiassa rippikoululaisiin, sillä pidän erittäin tärkeänä sitä, että opin ensin tuntemaan seurakuntalaisia. Vuoden aikana kaikki tärkeimmät asiat tulevat eteen automaattisesti, joten otan asiat yksi kerrallaan. Toivonkin, että seurakuntalaiset nostaisivat esille avun ja tuen tarpeitaan sekä kysyivät millaista apua olisi mahdollista saada. Se auttaisi minua kohdistamaan resurssit sinne missä hätä on suurin. Heitä varten minä täällä kuitenkin olen, Nurmimäki sanoo.

Diakoni

perinteisen käsityksen mukaan, alkukristillisessä seurakunnassa köyhien ja sairaiden hoitaja

tätä nykyä merkitsee joko seurakunnan palveluksessa olevaa käytännöllistä laupeudentoimintaa tekevää henkilöä tai liturgista diakonaattia, jossa diakonilla on jumalanpalvelustehtäviä sekä erityisiä kirkollisia oikeuksia suorittaa pyhiä toimituksia

sisältää sosionomin pätevyyden

diakonissan koulutus puolestaan sisältää sairaanhoitajan pätevyyden

#