tiistai 1.12.2020 | 23:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Senioriasumisen toiveet on kuultu Pyhäjärvellä – Seniorit haluavat asua luonnon ja palvelujen lähellä, turvallisesti toinen toistaan tukien

Kaija Tuompo
To 5.11.2020 klo 07:00

Hotelli Pyhäsalmeen kokoontui keskiviikkona tuvan täydeltä väkeä kuulemaan Pyhäjärvelle rakennettavan Virkkulakoti-kerrostalon tämänhetkisestä tilanteesta. Pandemiarajoituksen vuoksi tilaisuuteen voitiin ottaa vain 45 henkilöä ja maksimimäärä osallistujia olikin paikalla tässä laatuaan ensimmäisessä asukastilaisuudessa.

Tilaisuuden aluksi kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi valotti Virkkulakoti-hanketta kaupungin näkökulmasta.

– Tämänkaltaisesta ns. välimuodosta senioriasumiseen on puhuttu jo kauan. Hyvinvointikyselyissä nousi vahvasti esille tarve asunnoista, jotka ovat palvelujen äärellä, lähellä luontoa ja joissa asumisen turvallisuusnäkökohdat on huomioitu.

Teemu Turunen, Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtajana kertoi hieman Virkkulankylä-konseptista ja sen taustoista.

– Virkkulankylä on omaehtoista asumista ja eriasteisia tuki- ja hoivapalveluja samassa pihapiirissä. Palveluja tuotetaan yhteistyössä paikallisten, yksityisten ja julkisten hoivaoperaattoreiden kanssa. Pyhäjärvelle rakennettava kerrostalo on Ara-rahoitettu ja taloon tulee 16 kpl 34m² yksiötä, 6 kpl 44m² kaksiota sekä yhteiset sauna, kodinhoito ja kokoontumistilat. Rakennuttaja on Virkkulankylä Oy ja pääurakoitsija kilpailutetaan todennäköisesti jo tämän vuoden puolella. Talon arvioitu valmistumisaika on kevät-kesä 2022.

Kaikissa Virkkulankylissä on suunnittelun keskiössä paikallisuus, lähipalvelut, teknologia, esteettömyys, aistiesteettömyys ja erityisesti yhteisöllisyys.

– Jokaiseen rakennettavaan kohteeseen perustetaan joko asukasyhdistys tai ry. Toiminnan toivotaan käynnistyvän jo suunnitteluvaiheessa. Näin talon tulevat asukkaat perheineen voivat olla alusta alkaen mukana kohteen toiminnan ja tilojen suunnittelussa. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole kilpailla jäsenistä paikallisten yhdistysten kanssa, vaan kaikessa toiminnassa pyritään yhteistyöhön jo olemassa olevien järjestöjen ja yhdistysten kanssa, Kuusikkoaho Oy:n Helinä Kalaja kertoi.

– Yhdistyksen varainhankintaa toteutetaan vähän sen mukaan millaista toimintaa suunnitellaan järjestettävän. Yhdistyksellä on mahdollisuus hakea toimintaansa esimerkiksi Leader-rahoitusta, STEA-rahoitusta, erilaisia avustuksia, mahdollisia esiintymismaksuja, jäsenmaksuja, myyjäistuloja jne. Asukkaat yhdessä päättävät millaista toimintaa halutaan ja kaikki ovat tervetulleita toimintaan mukaan, ei ainoastaan Virkkulankylän asukkaat, Kalaja totesi.

Pyhäjärven kaupungin hyvinvointi-soten projektipäällikkö Arja Rantapelkonen ja Selänteen kuntayhtymän vanhuspalvelujen johtaja Hannele Koski kertoivat asukasvalinnoista ja hoivapalveluista.

Koska kyseessä on Aran rahoittama kohde, asukasvalinnoissa on noudatettava heidän rahoituspäätöksensä raameja. Tästä johtuen asukkaiden alaikäraja on 55 vuotta. Jos hakijoita on paljon, vertaillaan aina asukkaiden asunnon tarve. Tulo- ja varallisuusvertailua tehdään vain jos on useampia tasavertaisia hakijoita. Pyhäjärvelle rakennettavassa kohteessa ei ole tehostetun asumisen eikä vammaisten erityispalveluiden asumispaikkoja. Asukasvalinnat tekee Pyhäjärven kaupunki ja palvelutuotannon toteuttaa pääasiallisesti Selänne.

Päivän päätteeksi käytettiin vielä hetki toiminnan ideointiin. Kaikki paikalla olleet saivat paperin, johon voi kirjoittaa millaisessa Virkkulankylässä he haluavat asua. Toiveita tuli monenlaisia, ”syötävästä puutarhasta” senioritansseihin.

– Minun Virkkulassa olisi iloista, positiivista ja toverillista elämää. Olisi tanssia, laulua, joskus myös virrenveisuuta. Kyläilyä, avoimet ovet, yhdessä ruokailua, kahvittelua, illanistujaisia. Ei tarvitse mökötellä omassa huoneistossa, tiivisti toiveensa eräs lappusensa palauttanut.

#