tiistai 1.12.2020 | 22:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

15 tunnin sähkökatko sekoittaa elämää: Koulu kiinni, netti ei toimi, aamukahvi jää keittämättä

Outi Levä
Ke 4.11.2020 klo 15:48

Maanantai-iltana viiden kieppeillä katkesivat sähköt Kärsämäen Saviselän kylästä.

Tiistaiaamuna herätään pimeään. Sytytetään tuikut ja kynttilät. Aamukahvi jää keittämättä, jos ei puuhellaa tai leivinuunia ole. Puhelin ja netti eivät toimi. Seitsemän aikaan koulunkäynninohjaaja Anna-Liisa Laitinen whatsappaa: Rehtorin päätöksellä Saviselän kouluun ei tulla tänään. Vähän myöhemmin Jukka Ruha lähettää viestin:

– Tuossa Ilkan metsässä koulun takana on mänty kaatunut linjan päälle. Ilmoitin siitä jo illalla kahdeksan aikaan vikapalveluun ja toisen kerran yhdentoista aikaan. Lupasivat tulla, mutta eipä ole miehiä näkynyt. Olisi helppo mennä Ruotsalaisen Eevan risteyksestä metsään tieuraa pitkin noin 400 metriä ja vikapaikka olisi käden ulottuvilla.

TiistaiaamunaReijo Kallinen tekee vikailmoituksen, josta vastataan, että yö on kateltu puita linjoilta helikoptereillakin. Reijo kotitilalle Kotiniemeen virtaa tulee, mutta kylälle ei. Siitä pystyy päättelemään, missä vika on. Aamulla Kallinen kohtaa linjamiehet Kotiniemessä.

– Ei ole helikoptereita näkynyt. Sanoin niille, että ajakaa perässä, sanoo Kallinen.

Kaksi valkoista pakettiautoa ajaa aamulla peräkkäin Museotiellä, Kallinen edellä ja KNK Networksin miehet perässä. Kallisen mukaan ei ollut lupa lähteä liikkeelle ennen seitsemää.

– Olen opastanut heti monta kertaa miehiä linjoille kaatuneitten puitten luo. Kerrankin ajelivat autoilla ja osoittelivat lampuilla tieltä linjoille, että näkyykö kaatuneita puita. Ei ollut näkynyt. Miehillä ei ole paikallistuntemusta. Sen verran maksetaan sähkönsiirrosta, että pitäisi toimia paremmin, kritisoi Kallinen.

Tiistaina sähköt tulevat vähän ennen kymmentä. Onneksi karjatiloilla on aggregaatit! Yhdentoista aikaan helikopteri röplättää taivaalla. Pian sähkö katkeavat hetkeksi jälleen.

Elenian viestintäjohtajaHeini Kuusela-Oppaan mukaan Topi-myrsky oli Aila-myrskyyn verrattuna laaja-alaisempi, Etelä-Lapista Etelä-Suomeen saakka, mutta aiheutti vahinkoja vähemmän. Pohjois-Pohjanmaalla se vaurioitti keskijännitteisen verkon osia.

Maanantai-iltana sähköttä oli Elenian alueella koko maassa reilut 12 000 taloutta ja Pohjois-Pohjanmaalla pari-kolmetuhatta. Tiistaina aamupäivällä oli vielä yksittäisiä sähkökatkoja ja linjoja tarkastettiin helikopterin avulla.

#