keskiviikko 28.9.2022 | 12:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kaijan keitokset: Piiraita ja paistoksia pimeneviin iltoihin ja talven juhliin

Kaija Tuompo
To 29.10.2020 klo 10:00

Kinkku-kasvispiirakka (pellillinen)

Pohja;

• 300 g voita

• 6 dl vehnä- tai

hiivaleipäjauhoja

• 0,5 dl kylmää vettä

• 2 tl suolaa

Täyte;

• 1 pss kinkkusuikaletta

• 1 pss kasvissuikaletta

• 3 dl vispikermaa

• 6 kpl kananmunia

• 250 g juustoraastetta

• 0,5 tl mustapippurirouhetta

• 1 tl paprikajauhetta

• 2 tl pizzamaustetta

Nypi kylmä voi ja jauhot murumaiseksi

Lisää suola ja vesi. Sekoita hyvin mutta älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin lepäämään täytteenteon ajaksi.

Laita kasvissuikaleet pannulle ja kuumenna ne. Lisää kinkkusuikaleet ja mausteet, sekoita hyvin. Anna seoksen jäähtyä.

Levitä taikina uunipellille, leivinpaperin päälle. Nosta taikinaa myös reunalle jotta neste pysyy piirakan sisällä.

Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle.

Sekoita kerma, kananmunat ja juustoraaste ja kaada seos täytteen päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Tämän piiraan voi leipoa hyvin edellisenä päivänä, paloitella kylmänä ja lämmittää tarjoiluun.

Puolukka-juustotorttu (uunipellillinen)

Pohja:

• 800 g kaurakeksejä

• 300 g voita

Täyte:

• 18 kpl liivatelehteä

• 2 dl mehua

• 500 g maustamatonta tuorejuustoa

• 6 dl sokeria

• 1 rkl vaniljasokeria

• 2 tl kardemummaa

• 4 dl puolukoita

• 5 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Pinnalle:

8 dl vahvaa puolukkamehua

10 kpl liivatelehteä

Laita reunallisen uunipellin pojalle ja reunoille tuotekelmu ja leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen arkki.

Hienonna kaurakeksit jauhelmaksi muovipussissa kaulimella painelleen. Sulata rasva ja sekoita se vähän jäähtyneenä keksijauhelman joukkoon.

Painele seos pellin pohjalle leivinpaperin päälle.

Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Puserra vesi pois ja liuota ne kuuman mehun joukkoon. Anna jäähtyä haaleaksi.

Vatkaa tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri sekä kardemumma tasaiseksi seokseksi.

Soseuta lähes sulaneet puolukat sauvasekoittimella ja lisää seokseen. Lisää joukkoon haalea liivateseos sekä lopuksi vaahdoksi vatkattu kerma varovasti nostellen.

Kaada seos pellille ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä 4-5 tuntia tai seuraavaan päivään.

Valmista tortun pinnalle hyytelösokerikuorrutus; Kuumenna tilkka puolukkamehua ja sulata liotetut liivatteet siihen. Lisää loppumehu ja kaada seos hyytyneen tortun pinnalle. Anna hyytyä kylmässä.

Suussa sulava suklaakakku

• 200 g tummaa suklaata

• 200 g margariinia

• 4 kpl kananmunia

• 2 dl sokeria

• 4 rkl kaakaojauhetta

• 1,5 dl vehnäjauhoja

• 1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus

• 150 g tummaa suklaata

• 1 dl kermaa

• 1 rkl margariinia

Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka.

Sulata suklaa ja margariini yhdessä vesihauteessa.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää sulatettu ja jäähdytetty suklaa-rasvaseos.

Siivilöi kaakaojauhe jauhojen sekaan ja sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää jauhot kevyesti nostellen taikinan sekaan.

Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Valmista kuorrutus.

Kuumenna kerma kattilassa, mutta älä keitä.

Lisää sekaan suklaa ja margariini.

Sekoita, kunnes kuorrutus on tasaista.

Anna jäähtyä hieman ja kuorruta kakku.

Tämä kakku on helppo koristella Halloween tyyliin. Tee notkea tomusokeri-vesiseos. Laita se pussiin johon leikkaat pienen reiän kulmaan. Valuta seosta ohuena nauhana kakun pinnalle ympyröiksi alkaen keskeltä. Vedä veitsellä kevyesti keskeltä ulospäin 5-6 vetoa, kakun pinnalle muodostuu hämähäkin verkko.

Kurpitsapiiras

Pohjana voit käyttää kaupasta saatavia valmiita pyöreitä makean piirakan pohjia tai tehdä perusmurotaikinapohjan

Täyte:

• 3 dl myskikurpitsasosetta ( poista kurpitsasta kuori ja

siemenet, paloittele, keitä pienessä määrässä vettä täysin

pehmeäksi ja soseuta)

• 2 dl sokeria

• 0,5 tl suolaa

• 0,25 tl jauhettua muskottia

• 1 tl kanelia

• 0,5 dl vehnäjauhoja

• 2 kpl kananmunaa

• 2 dl kermaa

• 1 tl vaniljasokeria

Sekoita kurpitsa, sokeri, suola ja mausteet. Sekoita munat ja kerma täytteeseen. Levitä täyte piirakkapohjan päälle.

Paista 15 minuuttia 200 asteessa, laske sitten lämpötilaa noin 100 asteeseen ja paista vielä 20 – 30 minuuttia, kunnes täyte on juustokakkumaisen eheä.

Kylmän illan kuuma juoma

• 5 dl omenamehua

• 4 rkl fariinisokeria

• 2 kanelitankoa

• 3 dl veriappelsiini tai granaattiomenamehua

• 1 appelsiini

Laita omenamehu, fariinisokeri ja kanelitangot kattilaan ja keitä seosta hiljalleen kannen alla viitisen minuuttia.

Nosta kanelitangot pois ja lisää mehu, kuumenna, älä keitä.

Pese appelsiini huolellisesti ja leikkaa se ohuehkoiksi lohkoiksi.

Laita appelsiinilohkot kuumajuomalasiin ja kaada kuuma juoma niiden päälle. Tarjoile heti.

Ollaan taas vuodenajassa, jolloin voi ripustaa ensimmäiset kaamosvalot ja kutsua ystäviä kaamoksen karkotukseen tai viettää aikaa ihan perheen kesken herkutellen. Juhlia voi järjestää pienelläkin porukalla, juhlavalmistelut luovat jo oman tunnelmansa ja katkaisevat pimeää vuodenaikaa mukavasti. Vietitpä sitten Amerikoista rantautunutta Halloweenia tai perinteisimpiä juhlapäiviä, ruoka ja juoma kruunaavat juhlan. Tarjottavia voi valmistella jo edellisinä päivinä, jotta voimia jää myös juhlapäivään.

Tässä muutama perinteinen, helppo resepti ja vähän uuttakin. Nyt vaan vispilät ja kulhot esille ja koko perheen voimin kokkaamaan.

#