tiistai 1.12.2020 | 22:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kaija Tuompo kolumnissaan: Syysblues

To 29.10.2020 klo 13:30

Viileähkön ja sateisen kesän jälkeen olemme jälleen syvällä syksyn sylissä. Alkusyksyn sieni ja marjaretket alkavat olla mennyttä elämää ja aurinko näyttäytyy yhä harvemmin. Kun aamuisin katsoo ikkunasta ulos ja sama sade lankeaa kuin eilenkin, alkaa tuntua, että ei oikein jaksa innostua mistään. Työssäkäyvien on lähdettävä kelissä kuin kelissä, mutta meille kotoileville tuppaa käymään välillä aika pitkäksi. Muutaman päivän takainen lumi toi hieman valoa, mutta ilo oli lyhytaikainen. Sateista ja pimeää, loskaa ja tylsää, sään ankeutta surkutellaan aina kun kylillä kohdataan.

Entäpä jos ei sittenkään anneta syksyn synkistää. Nostetaan nenä pystyyn ja puetaan sadevarusteet ylle ja lähdetään ulos luontoon. Sade vihmoo kasvoihin, mutta mitä sitten, tuleepahan iholle luontaista kosteutta. Sade tuo luonnosta uusia värejä ja muotoja esille. Varsinkin valojen ja varjojen leikki tuo veden kiillon myötä täysin uusia kuvioita syksyiseen metsään. Lapset ovat hyviä “tiennäyttäjiä” tässäkin asiassa. He huomaavat ympärillään pienimmätkin asiat, kiinnostuvat yksityiskohdista ja ovat uteliaita tutkimaan jokaista kiveä ja kaarnan palaa joka tielle osuu.

Jos uloslähtö ei innosta, nujerretaan kaamosta kotona. Sytytetään kynttilöitä, ripustellaan kaamosvaloja, tehdään hyvää ruokaa, leivotaan ja keitetään kunnon kahvit tai makoisat kaakaot. Jos asuinpaikka sallii, on lintujen talviruokinnan aloittaminen jo viimeistään nyt ajankohtaista. Ruokintapaikoilla lentelevien lintujen seuraaminen on mielenkiintoista. Hyvin äkkiä huomaa mitkä lajit ja yksilöt hallitsevat lintulautaa, mitkä talipalloa ja mitkä tyytyvät maahan putoaviin murusiin. Lajien kirjo on tähän aikaan vuodesta vielä melkoinen ja ihasteltavaa riittää.

Uuden harrastuksen aloittaminen voi myös helpottaa kaamoksen ankeutta. Kun seuraa Facebookin päivityksiä, meneillään on melkoinen sukkien kudontabuumi. Ihmiset julkaisevat kuvia toinen toistaan upeammista sukkapareista ja väitänpä, että niitä taideteoksia tehdessä ei syksyn synkkyyttä ole muisteltu. Lasse Mortensson lauloi aikanaan, “kun syksyn lehti maahan ehti, siinäkin soi blues”. Blues on kaunista musiikkia sopivina annoksina, mutta välillä täytyy antaa “vanhan swingin viedä”. Ollaan päästy “läpi syyskuun” ja menty “läpi repaleisen lokakuun”, marraskuussa nautitaan niistä keleistä mitkä eteen tulevat. Puolen vuoden kuluttua odotellaan jo “keltaista toukokuuta”.

Kirjoittaja on Selänne-lehden pyhäjärvinen avustaja

#