lauantai 24.10.2020 | 17:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kannabis asettunut yläasteikäisten keskuuteen – Vanhempainyhdistys huolissaan kokeilujen ja käytön lisääntymisestä

Outi Levä
To 15.10.2020 klo 11:37 | päivitetty to 11:37

Kärsämäen Frosteruksen yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys on syvästi huolissaan kannabiksen kokeilujen ja käytön lisääntymisestä alueella.

Muitakin huumeita esiintyy ja vanhempia huolettaa niihin liittyvä myönteissävytteinen uutisointi ja ehdotukset vapauttaa kannabis. Siksi Frosteruksen koululla järjestettiin luento, jossa Avominne Päihdeklinikan vastaava ohjaaja, lähihoitaja Pasi Tuomaila Lahdesta kertoi oman tarinansa.

– Syyskuun lopulla tietoa tuli sekä nuorilta että vanhemmilta, että kannabiksen käyttöä ilmenee paljon ja nuoret puhuvat siitä myönteisesti. Risteysalueena Kärsämäellä tavara liikkuu helposti ja kynnys saatavuudelle on matala. Joku tietää aina jonkun, jolta saa, sanoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Myllymäki.

Monelle vanhemmalle tilanne tulee puskista. Myllymäen mukaan jonkinlainen keskittymä on nyt Kärsämäellä, kun se aikaisemmin oli Pyhäjärvellä ja Haapavedellä. Yhdessäkään kunnassa vanhempien ei ole syytä ummistaa silmiään, sillä “joka kunnassahan sitä on”.

Käyttäjät ovat Myllymäen mukaan hyvin nuoria, joka tapauksessa alle 18-vuotiaita.

– Suurin osa on yläasteikäisiä ja käyttö tapahtuu vapaa-aikana ja niin sanotuissa bilekämpissä. Vanhemmat eivät välttämättä tiedä, mitä heidän nuorensa viikonloppuisin touhuavat. Aineissa olo näkyy jo vapaa-ajan toiminnoissa ja ongelma on noussut esiin enemmässä määrin myös nuorisotyöryhmissä. Milloin se alkaa näkyä koulun arjessa? kysyy Myllymäki.

– Onneksi ei vielä, sanoo koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta vastaavan terveydenhoitaja Ulla Lehtola.

– Ennakoimme tilannetta järjestämällä tämän luennon ja yritämme saada vanhemmat tiedostamaan, että Kärsämäkikään ei ole lintukoto ja olisivat tietoisia, missä heidän lapsensa liikkuvat, sanoo Lehtola.

Viime viikonloppuna YLE:n jutun mukaan Kärsämäki nousi vuonna 2018 niiden paikkakuntien joukkoon, joissa huumeissa tehdään rikoksia enemmän kuin humalassa. Jokilaaksojen poliisilaitoksen rikosylikonstaapelin Ville Töllin mukaan huumeita on alueella helposti saatavilla, mutta huumetilanne ei Kärsämäellä ole erityisen korostunut.

– Koko poliisilaitoksen alueella huumeita on helposti saatavissa. Tilanne Pyhäjärvellä on ollut samansuuntaista ja olemme käyneet siellä puhumassa asiasta. Kannabis on asettunut yläasteikäisten keskuuteen. Sitä tilataan paljon myös netistä, samoin kuin reseptilääkkeitä ja nappityyppisiä huumeita. Nuorison kokoontumisissa ilmenee tasaisesti käyttöä. Tartumme niihin, vaikka kyseessä on nuori, joka ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Valistukseen resurssimme eivät läheskään aina riitä. Sitten taas huumausaineisiin liittyvässä rikostutkinnassakin törmäämme hyvin usein resurssipulaan. Niissä tieto ei tule meille yleensä tarjottimella. Huumausaineiden käyttö toimii monien muiden rikosten alkuunpanijana, sanoo Tölli.

Vanhempien olisi syytä tietää, missä ja keiden kanssa lapset liikkuvat, aikaansa viettävät ja mitä tekevät. Huolitilanteissa vanhemmat voivat ottaa yhteyttä koulun henkilökuntaan, kouluterveydenhoitajaan, koulukuraattoriin tai opettajiin. Neuvoja antaa myös etsivä nuorisotyö sekä lapselle että vanhemmille.

Lue Pasi Tuomailan tarina tästä.

#