tiistai 21.9.2021 | 14:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kuukauden urheilija: Kojootit hioo jo kynsiä ensi vuoden SM-kisoihin

Heikki Syrjäniemi
Pe 9.10.2020 klo 10:00

Toista kautta speedwayn SM-liigassa kaasutelleet Haapajärven Moottorikerho Kojoottien kuskit ovat tyytyväisiä menneeseen kesäsesonkiin.

Täysin oman kaupungin speedway-ajajista koottu Kojootit saalisti näyttävillä suorituksillaan pronssimitalit kaulaan. Viime vuodesta Kojoottien sijoitus parani yhdellä pykälällä. Kojoottien joukkue, Antti ja Niilo Vuolas sekä Niko Siltaniemi näytti ajamisen mallia heinäkuussa kotiyleisölle Kauniinkankaan radalla voittaen ylivoimaisesti SM-osakilpailun.

Joukkueenjohtaja Juho Ruuskan mielestä Kojoottien ehdoton valtti oli tasaisuus. Jos ykkös- tai kakkoskuski epäonnistui lähdöissä, kolmoskuski pystyi paikkaamaan hyvin menetetyt pisteet. Juho Ruuska pitääkin Kojootteja Suomen parhaimpana amatöörijoukkueena.

Suurelle yleisölle speedway-ajo näyttäytyy raivokkaana kiihdytyksenä ja kaarteiden maataviistävänä kanttauksena. Mutta speedway-kuskeille varsinainen ajo on vain pieni osa kokonaisuutta. Kovaa fyysistä kuntoa vaativa laji edellyttää jatkuvaa voimaharjoittelua ja yleiskuntotreeniä, sillä kisan aikana elimistö pumppaa adrenaliinia ja sydän hakkaa liki 200 kertaa minuutissa.

Ennen kilpailua kuskit kiertävät kävellen radan läpi ja siinä tutkaillaan radan kunto sekä suunnitellaan optimaaliset ajolinjat.

Melkoinen työ tehdään myös varikolla. Speedway-pyöriin vaihdetaan öljyt joka viiden minuutin välein. Moottorilla ajetaan puoli tuntia, minkä jälkeen kone puretaan ja huolletaan. Kisan aikana pyritään tarvittaessa tekemään säätöjä välityksiin, sytytykseen tai kaasuttimen suuttimeen.

Niilo Vuolas on vastannut pääosin Kojoottien pyörähuollosta. Speedway on ympäristöystävällinen laji, sillä polttoaineena käytetään puupohjaista metanolia ja voitelu hoituu risiiniöljyllä.

Speedway-urheilu vaatii myös hintansa. Uudet pelkät moottorit maksavat 6000-7000 euroon.

– Kyllä tähän hupenee kolmen miehen palkat ja sponsorirahat eikä nekään riitä, laskeskelee Vuolaksen poikien isä Matti Vuolas.

Lähdöllä on itse kilpailussa suurin merkitys. Jos ”mopo” keulii niin siihen menee ylimääräistä aikaa. Ajon hallinnassa onkin suuri merkitys vartalon oikealla painotuksella. Parhaimmillaan speedway-ajo vaatii akrobaattisia taitoja.

Kojootit on jo ilmoittautunut mukaan ensi vuoden SM-taistoon. Joukkue etsii parhaillaan uutta kuskia, sillä Niko Siltaniemi on päättänyt pistää pillit pussiin tämän kauden jälkeen. Antti Vuolaksen tulevaisuuden tavoitteena on ammattilaisura ulkomailla.

Speedway on lajina erittäin suosittu mm. Ruotsissa ja Puolassa. Haapajärven Moottorikerhon jäsenet ottavat mielellään uusia speedway-harrastajia vauhdikkaan lajin pariin.

#