lauantai 24.10.2020 | 17:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vatsaan joutunut tölkin palanen aiheuttaa lehmälle tuskaisan kuoleman – Kärsämäellä ihmetellään roskaajien välinpitämättömyyttä: ”Tervejärkinen vie roskansa roskikseen”

Outi Levä
To 8.10.2020 klo 19:07

Juomatölkkien palasten joutuminen pelloille ja lehmien pötseihin on jatkuva ongelma. Vaikka lehmien kuolemat eivät ole jokapäiväisiä, yksikin on liikaa. Viikonloppuna Saviselän kylän WhatsApp kävi kuumana ja uusia kuvia tipahteli tielle heitellyistä energiajuomatölkeistä.

– Kukahan mahtaa tölkkejä nakella peltojen viereen tielle? ihmeteltiin. Jo toinen kerätty Kauppilantieltä!

Toinen kyläläinen aikoo laittaa viestiä eteenpäin, josko tieto kiirisi heittelijälle. Kolmas ilmoittaa keränneensä tölkkejä edellisviikolla. Maastoon heitettyjen tölkkien ohella paheksutaan roskaamista yleensä. Tekijöitä arvaillaan: “Mopopoikien änkät tippuneet kuulemma”, tietää joku.

– Tämmöinen oli vielä tiellä meidän kohdalla Jylhänperäntiellä. Kohta olisi ollut pellolla.

Lisää tölkkejä löytyy uusista paikoista, kuten Sydänmaantien ja Kokkola-Kajaani -tien tienoilta.

– En haluaisi kyllä ruveta lehmiäni laittamaan raadon keräilyyn sen takia, ettei joku osaa paskojaan siivota. Tämä on oikeasti nyt ongelma Selissä. (Ja ihan varmasti muuallakin, toimittajan huomautus). Toivoisin, että kaikki vanhemmat puhuvat nyt kotonaan asiasta ennen kuin käy huonosti. Alumiinin joutuessa eläimen vatsaan sitä ei mikään pelasta.

Pellolle päätyneet tölkit pilkkoontuvat niittokoneissa ja silppureissa, mutta eivät paljastu niiden hälyttimissä ja päätyvät rehun mukana lehmien vatsoihin.

Kaikki roska on huono eläimen mahassa, mutta tölkkien metalli erityisen ongelmallista, sillä se ei jää kiinni magneettiin, joka joudutaan laittamaan lehmän mahaan.

Metalli aiheuttaa lehmälle vähintään kipua, verenvuotoa ja tulehduksen, lehmä ei suostu syömään ja joutuu lopetettavaksi. Tällaista lehmää ei saa edes tilalle haudata, vaan se on toimitettava järjestettyyn keräilyyn.

Viljelijälle menetys on suuri, hän menettää lehmän arvon ja tuoton ja joutuu maksamaan myös kuolleen lehmän hävittämisen.

Museotieltä läheltä Kajaanintietä löytyy vielä lisää neljä tölkkiä kilometrin matkalta.

– Jollekin nuorelle olisi taskurahaa kahdeksankymmentä senttiä, sanoo löytäjä.

Eräs äiti sanoo lastensa kevään ja kesän aikana keränneen tienvarsilta tölkkejä ja saaneen mukavasti taskurahaa. Silloin tölkit eivät päädy pelloille. Kaupassa työskentelevän kyläläisen mukaan nuoret ostavat energiajuomia useita tölkkejä kerrallaan. Eräs isä ihmettelee, miten paljon nuorisolla on löysää rahaa, kun voi ostaa noita juomia ja sitten vielä heittää pantit menemään. Hän ihmettelee muutakin roskaamista.

– Minä olen ihmetellyt jo vuosia tuota roskaamista yleensäkin, ei pelkästään tölkkejä. Jatkuvasti näkyy tien reunoilla roskaa. Luulisi, että tervejärkinen vie roskansa roskikseen.

Lopuksi kyläläiset päätyvät esittämään idean MTK-Kärsämäelle: Tölkit säkkiin, säkki opettajan pöydälle ja joku maatalon isäntä tai -emäntä pitämään luentoa kouluille, mitä niistä aiheutuu.

#