lauantai 24.10.2020 | 17:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: 11 049 koronatapausta

To 8.10.2020 klo 15:12

THL:n mukaan Suomessa on todettu keskiviikkoon (6.10.) kello 13.15 mennessä kaiken kaikkiaan 11 049 koronatartuntaa.

Yhden vuorokauden aikana, siis tiistaista keskiviikkoon uusia tartuntoja on todettu valtakunnallisesti 120.

Tartuntojen kasvun myötä rajoituksia on lisätty ja ymmärtääkseni lisätään edelleen. Maskien käyttösuositus, käsihygienia, turvavälit ja etätyö ovat päivän sana, samoin viranomaisten yhä painokkaammat sanankäänteet päivän uutisissa.

Näyttää siltä, että Suomi yrittää pitää itsensä käynnissä niin pitkään kuin suinkin, ettei viime keväiseen täyssulkuun tarvitsisi enää mennä. Se on ymmärrettävää, ja enemmän kuin tavoiteltavaakin, mutta siihen ei päästä, ellei jokainen kanna korttaan hyvinvointimme kekoon.

En ymmärrä, miksi juuri nyt pitäisi kerääntyä yhteen juhlimaan ilman pakottavaa syytä. Ja miksi ihmiset ylipäätään tuntuvat olevan aika välinpitämättömiä koronan suhteen? Tuon kysymyksen äärelle on helppo pysähtyä ja löytää ainakin jonkinlainen vastaus peilistä: Viime kevään eristys ja etätyö-jakso ottivat koville, ja sen jälkeen minusta on tuntunut siltä, että ihmisiä täytyy nähdä ”varastoon”, kun huomisesta ei koskaan tiedä. Ehkä eräänlainen ”viimeistä päivää elämisen tunne” on vallannut muidenkin mieliä. Toisaalta osa ihmisistä on saanut koronasta tarpeekseen, eikä halua kuulla koko asiasta.

Olipa syy sitten missä tahansa, tosiasioiden kieltäminen ei kanna pitkälle. Jotta me selviämme tästä, korona on otettava tosissaan. Ihan joka paikkaan ei ole pakko mennä ja jos menee, niin omasta ja muiden turvallisuudesta pidetään kiinni.

Muistetaan siis turvavälit, käsihygienia ja oikeat yskimistavat. Sairaana ei lähdetä minnekään ja jos epäillään tartuntaa, otetaan reippaasti yhteyttä koronapäivystykseen puhelimella.

#