torstai 22.10.2020 | 12:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Laulukuorosta kuntavaaliehdokkaaksi

To 1.10.2020 klo 18:30

Olen huomannut vuosien varrella, kuinka helppoa on sivusta huudella neuvoja. Pesäpallokatsomon laulukuorosta isoääniset möykkääjät huomaavat yleensä ”paljon paremmin” laittomat lyönnit ja palot kuin tuomari konsanaan.

Olin kerran tekemässä juttua Saarasen Jarin tuomaroinnista Oulun Raksilan pesäpalloareenalla. Katsomossa hoilannut entinen veturinkuljettaja tuntui myös ”tietävän” tuomaria paremmin sääntökirjan. Sen verran siitä Jarin tuomaroinnista, ettei Jari lotkauttanut korviaan möykkäsakin äänille vaan piti linjansa. Veturinkuljettajan polkuja en ole sen koommin seurannut, mutta Saarasen Jari on saanut pitää tuomarikorttinsa edelleen Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Politiikan saralla näyttää olevan prikulleen samasta asiasta kysymys. Laulukuorosta on helppo huudella, kun itse ei ole vastuunkantaja.

Poliitikoille annetaan aina rajallinen budjetti, josta euroja jaetaan tarvittaviin kohteisiin. Yleensä pelimerkit eivät riitä kaikkiin kansalaisten vaatimiin kohteisiin. Tämä on nähty ja tullaan varmasti näkemään myös Selänteen kunnissa niin kauan kuin väkimäärä ja verokertymät ovat vähenemään päin. Kyllä tämän asian lyhyemmälläkin matikalla käsittää.

Toki vähenevien veroeurojen käyttökohteista voidaan olla eri mieltä ja ”laulukuorostakin” saa asioita huudella. Katsomosta heitetyt kansalaismielipiteet voivat toki olla usein oikeitakin ja ne kuuluvat oikeutetusti demokratiaan.

Ensi vuoden huhtikuussa järjestetään jälleen kuntavaalit. Puolueet ovat jo nyt aktivoituneet vaalikentille värväämään ehdokkaita omille listoilleen. Nyt kannattaa huutelijoiden ilmoittautua mukaan ehdokkaaksi, mikäli pyydetään. Ehdokkaaksi hyväksytään kaikki kansalaisluottamusta nauttivat henkilöt, myös veturinkuljettajat. Nyt on kuntatalous mahdollista pitää oikeilla raiteilla.

Kirjoittaja on Selänne-lehden ”grand old man”

#