lauantai 24.10.2020 | 17:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven ja Siilinjärven Osuuspankit fuusioituvat – Uusi pankki saa nimekseen Järvi-Suomen Osuuspankki

Satu Kangas-Viljamäki
To 1.10.2020 klo 06:30

Reisjärven ja Siilinjärven Osuuspankkien osuuskuntakokoukset tekivät pankkien fuusioitumista puoltavat päätöksensä 22.-23.9.2020.

– Meillä ja Siilinjärvellä on ollut samanlainen toimintastrategia ja asiakaspohjamme ovat hyvin samanlaiset. Siksi Siilinjärvi ja Reisjärvi sopivat hyvin yhteen, Reisjärven Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Jäntti kertoo.

– Kummatkin pankit ovat hakeneet tahoillaan kasvua kaupungeista ja leventävät nyt hartioitaan yhdistymisen kautta. Se on nykyisellä korkotasolla pankkien ainoa mahdollisuus tehdä tulosta, hän jatkaa.

Uuden 27.2. toimintansa aloittavan Järvi-Suomen Osuuspankin pääkonttorit säilyvät jatkossakin Reisjärvellä ja Siilinjärvellä. Kummankin pankin henkilökunta siirtyy uuteen vanhoina työntekijöinä, eikä fuusio Jäntin mukaan näy asiakkaalle juuri lainkaan.

Järvi-Suomen Osuuspankilla tulee olemaan yhdeksän toimipaikkaa: Reisjärvellä, Siilinjärvellä, Kinnulassa, Haapajärvellä, Viitasaarella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Nurmeksessa ja Iisalmessa.

– Maaseutu ei tällä hetkellä kasva, minkä vuoksi haemme kasvua kaupungeista, Jäntti sanoo ja lupaa, ettei konttoriverkostoa supisteta tulevaisuudessa maaseudullakaan.

– Fakta on kuitenkin se, että käteisen käyttö on puolittunut tänä vuonna. Työmme uudistuu ja muuttuu hurjaa vauhtia digitalisaation ja teknologian kehittymisen myötä. Työ muuttuu, mutta ei vähene. Päinvastoin, finanssipuoli tiukkenee koko ajan ja vaatii meiltä paljon.

Sitä mukaan kun palvelut siirtyvät verkkoon, yhä harvemmin asiakkaat tulevat pankkiin paikan päälle, vaan asiat hoidetaan verkkoneuvotteluin.

– Korona on kiihdyttänyt tätä prosessia, enkä usko, että palaamme entiseen enää koskaan. Nykyinen suuntaus tuntuu olevan nuorille ylipäätään luontevampi tapa toimia, Reisjärven Osuuspankin pankinjohtaja Henna Järvenpää kertoo.

Korona on aiheuttanut pankkisektorille paitsi muutoksia asiakaspalveluun, myös huolta asiakkaidensa pärjäämisestä.

– Alueemme on vielä välttynyt suuremmilta konkursseilta - toivottavasti suuntaus pysyy nykyisellään jatkossakin, Jäntti pohtii ja kertoo myös maailman politiikan ja -tapahtumien vaikuttavan pankkitoimintaan.

– Wall Streetillä reagoidaan esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentin vaaleihin ja kyllä se näkyy täällä Reisjärvelläkin muun muassa koroissa.

Yksi perinteisen pankki-alan ammattilaisia erityisesti huolestuttava asia on nuorten ylivelkaantuminen.

– Jos minulta kysyttäisiin, pikavipit pitäisi kieltää lailla. Se on liian helppoa rahaa, jota nuoret eivät osaa edes mieltää oikeaksi rahaksi. Se on heille vain numeroita kännykän ruudulla, vähän niin kuin jokin peli, jossa vilisee numeroita, Jäntti sanoo, ja miettii, miten rahan käyttöä pitäisi opettaa lapsille jo peruskoulussa.

– Se on helppo liittää lähes mihin oppiaineeseen tahansa, mutta toki lapsille ja nuorille voisi opettaa ihan yleistä elämän hallintaa, hän vinkkaa koululaitoksen suuntaan.

#