keskiviikko 28.9.2022 | 12:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) ottaa kirjoituksessaan kantaa Vihreiden nuorten ehdotukseen kannabiksen hallussapidon ja käytön laillistamisesta: "Se olisi monelle nuorelle tuhon tie"

Ke 23.9.2020 klo 15:10

Kannabiksen hallussapitoa, käyttöä ja myyntiä ei tule missään tapauksessa sallia Suomessa. On vastuutonta edes ehdottaa sellaista. Jokainen ihminen on mittaamattoman arvokas. Elämää tulee suojella eikä tuhota. Emme saa antaa pahalle pikkusormea.

Terveydelle haitallisen aineen käytön yleistyminen ei ole riittävä syy sen käytön sallimiseen. Asia ei muutu elämän suojelun näkökulmasta oikeutetummaksi, vaikka neljäsosa suomalaisista kertoo kokeilleensa kannabista. Sen hallussapidon ja käytön laillistaminen olisi tuhon tie monelle nuorelle. Meidän tulee suojella toisiamme, erityisesti heikompia, kaikelta pahalta.

Kannabis aiheuttaa tutkimusten mukaan terveyshaittoja jo sen kokeilijoille ja satunnaisille käyttäjille. Mitä pitempiaikaista ja runsaampaa käyttö on, sitä suurempia haitat ovat. Meidän ei ole vara menettää yhtäkään nuorta.

Kannabiksen käyttö tuhoaa erityisesti kehittyviä aivoja. Nuoret naiset kehittyvät neurologisesti noin 20-vuotiaaksi ja miehet 23-vuotiaaksi saakka. Kognitiivinen toiminta, ajatuksen juoksu hidastuu. Monimutkaisten syy- ja seuraussuhteiden luominen heikentyy. Samoin arvostelukyky. Haluammeko tuhota nuorten mahdollisuuksia?

Myös kannabiksen käyttäjien liiketoiminnat hidastuvat. Keskittyminen, muistin toiminta ja tarkkaavaisuutta vaativat toiminnat heikkenevät. Onnettomuusriski lisääntyy. Herkimmät altistuvat myös mielenterveyden häiriöille.

Osalle pitkään säännöllisesti kannabista käyttäville kehittyy riippuvuus, jolloin käyttäjä ei pysty olemaan ilman ainetta tai hallitsemaan sen käyttöä. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö lisää riskiä myös muiden päihteiden käyttöön. Riski syrjäytyä kasvaa merkittävästi.

Yhteinen tehtävämme on ehkäistä syrjäytymistä ja auttaa nuoria löytämään elämisen ilo ja toivo ilman päihteitä. Autetaan heitä koulupolulla löytämään vahvuutensa, onnistumaan harrastuksissa ja työssä. Opetetaan heille tulevaisuustaitoja, jotta he pärjäävät elämässään.

Huolehditaan riittävistä nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista ja työllisyyspalveluista. Toteutetaan ilmainen harrastus koulupäivän yhteyteen. Otetaan kaikki mukaan.

Pidetään huolta myös huumeiden käyttäjien matalasta kynnyksestä päästä hoitoon ja vieroitukseen heti, kun heille syntyy siihen motivaatio. Tämä olisi vastaus monen vanhemman huoleen siitä, että hoitoon ei pääse ja että hoito ei ole riittävän intensiivistä. Ollaan elämän puolella.

Mikko Kinnunen

Kansanedustaja (kesk.)

Sivistysvaliokunnan jäsen

#